NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

STEPINČEVO U MISSISSAUGI 'Njegov značaj kao nacionalnog junaka promatrati kroz prizmu njegove svetosti'

Foto: IKA

Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava.

Br. pregleda: 1367

Foto: IKA

Autor: Hina/CroExpress

Župa Hrvatskih mučenika u Mississiaugi u Kanadi svečano je u nedjelju 12. veljače proslavila svetkovinu bl. Alojzija Stepinca.

Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili, prvog dana, fra Marko Puljić, župnik iz Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice mira – Norval, te vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan drugog i trećeg dana trodnevnice, a biskup je predvodio i svečano euharistijsko slavlje u nedjelju na kojemu su sudjelovali mnogi vjernici; veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković, generalna konzulica Andrea Javor sa suprugom, predstavnici Konzulata te djeca u narodnim nošnjama, a liturgijsko pjevanje predvodili su Ujedinjeni crkveni tamburaši zajedno sa župnim zborom.

Drugog dana trodnevnice biskup je govorio o bogoslovnoj kreposti vjere koja je vrlo važna za život vjere, a bl. Alojzije Stepinac ‘nam je svijetli primjer čvrstoće i pouzdanja koji proizlaze iz vjere koju je potrebno hraniti molitvom i sakramentima’. Trećeg dana trodnevnice spomenuli su se i blagdana Gospe Lurdske te su potaknuti biskupovim riječima razmišljali o važnosti Blažene Djevice Marije u životu vjernika i velikoj ljubavi i pobožnosti koju je naš Blaženik gajio prema Bogorodici.

Na svetkovinu Stepinčeva biskup Bogdan govorio je o Stepinčevu životu, njegovoj hrabrosti i odlučnosti u presudnom času povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a na kraju mise podijelio je s vjernicima i svoje razmišljanje o procesu kanonizacije bl. Alojzija koji je trenutačno usporen. U tom događaju, koji moramo promatrati očima vjere, za hrvatski narod i vjernike ima mnogo toga dobroga – primjerice, još smo se više ujedinili oko najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata bl. Alojzija; blaženikov lik se još bolje upoznaje putem raznih objavljenih knjiga i brošura, predavanja, simpozija i tribina; i najzad, još više smo privučeni njegovoj svetosti i gledamo ga kao sveca koji je upravo zbog svoje svetosti mogao biti tako hrabar i čvrst, dotle da ga vidimo ne samo kao sveca, nego i kao vrlo važnu nacionalnu figuru. Potrebno je ipak njegov značaj kao nacionalnog junaka promatrati ponajprije kroz prizmu njegove svetosti.

Nakon mise uslijedio je svečani ručak u župnoj dvorani s biskupom Bogdanom, koji je govorio o svom radu kao vojnog biskupa te je ukratko ocrtao stanje u vojsci i policiji naše domovine, ‘na koje možemo biti ponosni jer vjerno i časno obavljaju svoj posao’. Biskup Bogdan je još kao rimski student u više navrata pomagao u pastoralu tijekom božićnog vremena te je rado ponovno posjetio župu Mississauga, ovog puta kao biskup i susreo se s mnogim vjernicima. Za iseljenu Hrvatsku ovakvi susreti su važni i plodonosni te učvršćuju veze s domovinom Hrvatskom.

15.02.2017.

Foto: HKM Zürich

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA ZÜRICH Više od pola stoljeća djelovanja, danas brinu o tisućama Hrvata

25.05.2018.

Hrvatska katolička misija Zürich prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart