NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

U SABORU ŽESTOKO O MINISTRU BARIŠIĆU Evo što je Plenković rekao u njegovu obranu

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Premijer je kritizirao oporbu rekavši da se nije baš dobro pripremila za raspravu i nije govorila o meritumu problema.

Br. pregleda: 1117

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Premijer Andrej Plenković je, braneći u četvrtak ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića u Saboru, kazao da je rasprava promašila ‘meritum’ problema jer nije riječ o plagijatu, već o tehničkom propustu.

‘Cijela priča svodi se na fusnotu u kojoj fali referenca. Je li plagijat ne staviti refrencu u fusnotu i je li to razlog za smjenu ministra?’, upitao je Plenković, dodavši da bi bilo dobro cijelu priču svesti u realne, zakonske, institucionalne okvire i da Barišić dobije šansu. Nabrojio je također institucije koje su utvrdile da nije riječ o plagijatu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu, nakon čega se čuo pljesak u sabornici.

Premijer je kritizirao oporbu rekavši da se nije baš dobro pripremila za raspravu i nije govorila o meritumu problema.

‘Ponavljali ste uporno iste teze, ljepili etikete, prozivali ministra plagijatorom, mene falsifikatorom, kao da ste imali trening u sound biteu’, kazao je Plenković. Spočitnuo im je i to da su sve argumente gradili uz pomoć profesora Ivana Đikića, kojega je nazvao ‘eksternaliziranim savjetnikom preko Atlantika’.

Plenković je istaknuo da su znanost i obrazovanje temelj društva, da o tome Vlada želi konsenzus, te da je zato imenovao novo stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja u kojemu su i predstavnici oporbe.

Replicirajući zastupniku Živog zida Ivanu Pernaru, koji je ustvrdio da zaključak kako ministar nije kriv u velikoj mjeri i da zato ne bi trebao dati ostavku, a kada bi bio kriv u velikoj mjeri bi trebao dati ostavku, Plenković je naglasio da nije riječ o plagijatu već propustu i pogrešci.

‘Ovo nije plagijat, već je riječ o tehničkom propustu. Točka. To je bit’, rekao je Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić obrativši se zastupnicima utvrdio je da oporba nema ideja i program i da je zato pokrenuta hajka na njega. ‘Kada ideja i programa nema, onda preostaje metoda hajka... Riječi izrečene o meni u ovom visokom domu pokazale su se prozirnim konstrukcijama i zato mnoge ubrzo isčeznule iz javne upotrebe’, kazao je Barišić.

‘Ne preostaje mi ništa ništa drugo nego braniti se kao da se borim protiv sjena i oporeći optužbe’, dodao je Barišić ponovivši da nema ni govora o plagijatu.

Izlaganja Plenkovića i Barišića izazvale su brojne replike zastupnika.

Gordan Maras (SDP) zamjerio je Plenkoviću spominjanje profesora Đikića poručivši da bi bilo dobro da ima više takvih stručnjaka i da Vlada ima takve suradnike. Uručio je Plenkoviću Đikićev rad da ga prouči, ocijenivši da bi onda možda promijenio mišljenje.

Plenković je odgovorio da nije sporan Đikić, te da je s njim razgovarao i telefonski, ali da je pravo pitanje je li to ključ rasprave ili nešto drugo.’ Bit je politička utakmica, stabilnost i nestabilnost Vlade, funkcioniranje Vlade, ministarstava..’, kazao je.

10.02.2017.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0