NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.03.2018
tekst
tekst

Poslovne vijesti

UKIDANJE ROAMINGA Operateri će vas moći isključiti ako zaključe da ga zloupotrebljavate

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Treba biti oprezan.

Br. pregleda: 3930

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/HRT

Predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, nakon dugotrajnih pregovora, uspjeli su dogovoriti maksimalne veleprodajne cijene među operaterima, čime je i formalno otvoren put potpunom ukidanju roaminga za građane unutar Unije. 

Tako je dogovoreno da će do 30. lipnja 2022. veleprodajna cijena poziva u roamingu iznositi 0,032 eura po minuti, a SMS poruke 0,01 euro. Kada je u pitanju podatkovni promet, njegova će veleprodajna cijena tijekom godina postupno padati od ugovorenih 7,7 eura za gigabajt, koliko će iznositi od lipnja 2017., kako bi se do 2022. dostigao iznos od 2,5 eura po gigabajtu.

Ovu odluku sada trebaju potvrditi i odobriti Europski parlament te zemlje članice Unije kako bi on mogao formalno stupiti na snagu u planiranom roku, 15. lipnja 2017.. Tek nakon potvrde u Europskom parlamentu i Europskom vijeću građani više neće imati troškova pri posjetu drugim zemljama EU-a.

Ima li kakvih 'zamki' u ovom dogovoru?

Kako javlja HRT, i nakon 15. lipnja treba biti oprezan s uporabom mobitela u zemljama EU-a jer će postojati neke 'rupe' kroz koje će nas vrebati neočekivani troškovi.

Za početak, odredba EU-a o ‘ukidanju roaminga’ namijenjena je isključivo korisnicima koji su u inozemstvu na proputovanju. Operaterima je, naime, ostavljeno na volju da provjeravaju zloupotrebljava li se ‘ukidanje roaminga’ na način da mjere ‘troši’ li neki korisnik više podataka i razgovora kada je u inozemstvu te čini li to u duljem razdoblju nego kad je kod kuće. Ako se pokaže da je tome tako, smatrat će se da nije na proputovanju i matični operater će ga imati pravo isključiti iz mreže, pojašnjava financijski analitičar HRT-a Željko Kardum.

Iz istog razloga strancima koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku isplatit će se kupovati tzv. turističke prepaid SIM kartice hrvatskih operatera. Matični operater neće ih isključiti iz mreže zbog zloporabe roaminga. Te kartice najčešće imaju samo vremenski limit, a ne i količinski kada je riječ o prijenosu podataka.

Operateri i dalje mogu kreirati posebne ‘internacionalne tarife’ koje često donose pogodnosti pri iskorištavanju mobilnih usluga u inozemstvu. Kada se koristite takvim internacionalnim tarifama - ako one uključuju i neke od članica EU-a - tada ćete na teritoriju tih zemalja, pa makar bile i unutar EU-a, plaćati upravo te internacionalne cijene jer ste tako sami odabrali.

07.02.2017.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) Provjerite zašto Primošten nazivaju i 'gradom plaža'

15.03.2018.

Primošten je poznat i po svojim velikim i predivnim vinogradima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a