NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

01.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATICA ROĐENA U ŠVICARSKOJ 'Morala sam dokazati da sam integrirana, u gradskoj vijećnici su glasovali da li da mi daju državljanstvo'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Iva Petrušić (20) rođena je i odrasla u Švicarskoj i ondje živi cijelog svog života.

Br. pregleda: 7152

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S./swissinfo.ch

Švicarci će 12. veljače izaći na referendum kojim bi moglo biti olakšano dobivanje državljanstva za oko 25.000 useljenika treće generacija.

Iva Petrušić (20) rođena je i odrasla u Švicarskoj i ondje živi cijelog svog života. 'Zato želim sudjelovati u političkom životu svoje zemlje', kaže za swissinfo.ch.

Za dobivanje švicarskog državljanstva trebalo joj je više od dvije godine. Trenutno s roditeljima živi u Suhru kraj Aaraua.

'Mojim roditeljima nije bilo lako znati kada bi se trebali ponašati kao Švicarci, a kada je u redu prenijeti nam nešto od hrvatskog mentaliteta', kaže Iva, navodeći primjer odgoja tinejdžera.

'Švicarci su mnogo opušteniji oko provođenja vremena s prijateljima u gradu ili spavanja kod nekog, čak i oko zajedničkog provođenja praznika. Hrvatski roditelji su često puno konzervativniji. Za njih je obitelj prioritet', pojašnjava ova djevojka.

Ona je odrasla bez švicarske putovnice. Nije zbog toga imala problema. Djeca su je ponekad u školi zvala 'Yugo', ali to je nije smetalo. Iako je odrasla u Švicarskoj, morala je ići na test da dokaže da je dobro integrirana.

'Morala sam ići na usmeni test iz njemačkog. To je bio gubitak vremena s obzirom da je njemački moj materinji jezik. Hrvatski govorim slabije', kaže Iva. Osim toga, trebala je tri pisma preporuke od ljudi koji je dobro poznaju, a vlasti su zatražile od njene škole i mentora s prakse da napišu izvješće o njoj. Zatim je morala položiti pismeni integracijski test, predati gomilu dokumenata i čekati. Prvo je njenu prijavu odobrila kantonalna, a zatim i nacionalna vlast. Posljednji dio bilo je okupljanje u gradskoj vijećnici gdje je njen zahtjev predstavljen građanima.

'Bilo je pomalo čudno. Ja i drugi kandidati sjedili smo na posebnim sjedalima. Svi su nas gledali. Prije nego su okupljeni glasovali, morali smo napustiti prostoriju. Kasnije nam je rečeno da su naše prijave odobrene', prisjeća se.

Od tog dana, Iva može glasovati i sudjelovati na izborima. Izaći će i na nedjeljni referendum i glasovati za olakšavanje dobivanja državljanstva useljenicima treće generacije.

'Slažem se da se putovnica ne bi trebala dijeliti besplatno. U redu je da država traži od kandidata da pokažu predanost. Ali procedura bi trebala biti pojednostavljena', govori Iva.

Ako glasači odobre ovakvu inicijativu, Ivin mlađi brat i sestra (16 i 8 godina) će bi mogli u budućnosti lakše do švicarskog državljanstva. 

06.02.2017.

Foto: SDUHIRH

HRVATI U SRBIJI ŽELE OBNOVITI RODNU KUĆU BANA JELAČIĆA Milasu predali projektnu dokumentaciju

21.04.2017.

Bačić i Žigmanov su informirali Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo