NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

POSTAVIO JE PRIMJER BUDUĆIM GENERACIJAMA Drago je ostvario svoj američki san i preminuo u miru

Foto: Klara Cvitanovich Facebook

Drago i Klara dobitnici su i mnogih priznanja restauterske i gastro industrije.

Br. pregleda: 2437

Foto: Klara Cvitanovich Facebook

Autor: CroExpress

Drago Cvitanovich, poznati ugostitelj iz New Orleansa, preminuo je u subotu u 95. godini, u miru, okružen obitelji. Drago je, zajedno sa suprugom Klarom, u New Orleansu bio poznat po svom restauterskom i dobrotvornom djelovanju.

Drago Cvitanovich rodom je iz Igrana kraj Makarske, a u SAD je došao 1954. U New Orleansu je u to vrijeme živjela gotovo cijela njegova rodbina koja se u međuvremenu odlučila vratiti u Hrvatsku. Svi osim Drage, koji se zaljubio u Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika 1957. Sljedeće godine su se oženili nakon samo tri tjedna poznanstva i preselili u Kanadu. Godine 1964. stigli su u New Orleans sa dvojicom sinova. 

Drago se zaposlio u restoranu koji je vodila njegova sestra. Tamo je prikupljao iskustvo i otkrivao tajne zanata koji će ga proslaviti. Uz to što je učio kuhati, bio je poznat i kao najproduktivniji uzgajivač kamenica u Louisiani. U ugostiteljstvo su ušli po uzoru na svog rođaka Dragu Batinića koji je do tada imao restoran po imenu 'Drago's' u mjestu Lakeview. Kada je Batinić zatvorio restoran, odlučili su sačuvati to ime i pokrenuti svoj posao. Godine 1969. otvorili su svoj prvi restoran.

Foto: Nola.com/Obitelj Cvitanovich

Drago je u to vrijeme dnevno znao voziti i 300 km kako bi dovozio u restoran svježe kamenice, a sa sobom je u novi restoran doveo i Mamu Ruth Jenkins, glasovitu kreolsku kuharicu. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora, kuhane na što više različitih načina, ponude mušterijama po prigodnim cijenama u obiteljskoj atmosferi. Broj jedan uvijek su bile – kamenice.

Danas, njegov restoran 'Drago's' radi na tri lokacije. Drago je bio u mirovini već dvadesetak godina, a posao je nastavila njegova obitelj. Voditelj restorana je njegov sin Tommy.

Obitelj Cvitanovich poznata je po svojoj darežljivosti i filantropiji, a Drago i Klara dobitnici su i mnogih priznanja restauterske i gastro industrije.

'Drago i Klara Cvitanovich uselili su iz Hrvatske u lipnju 1964., s vizijom da samo uz težak rad i upornost mogu uspjeti. Ono što su ostavili svojim sinovima i drugima je primjer koji trebaju slijediti iduće generacije', piše u podnožju 'Spomenika useljeniku' na obali rijeke Mississipi u New Orleansu.

Drago će biti pokopan u utorak. 

06.02.2017.

Foto: Robert Herjavec

(VIDEO) EMOTIVNA ISPOVIJEST Odrastao je u siromaštvu u Hrvatskoj, danas je poslovna i TV zvijezda: 'Opravdao sam žrtvu svojih roditelja'

11.05.2017.

Herjavec je jedna od zvijezda popularnog američkog 'reality show'-a 'Shark Tank'. Više>

(VIDEO) ZVIZDE NISU TILE 'I Amerikanci su znali ovu moju pjesmu na kraju produkcije'

07.05.2017.

Hrvatski kantautor iz Kalifornije izdao svoj drugi singl. Više>

Toronto (foto: pixabay.com)

HRVATI U KANADI Vjeruje se da ih je danas oko 200.000, diljem zemlje postoji 17 hrvatskih župa

27.04.2017.

Sav duhovni, kulturni i sportski život odvija se u župama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču