NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.03.2018
tekst
tekst

Vjera

SVETI VLAHO Dubrovčani slave svog zaštitnika, a ova legenda objašnjava zašto ga toliko obožavaju

Vlaho se ukazao svećeniku crkve sv. Stjepana.

Br. pregleda: 1701

Autor: CroExpress

Sveti Vlaho zaštitnik je Dubrovnika kojem se svake godine 3. veljače u ovom gradu priređuje festa. Zašto Dubrovčani tako vole svog Vlahu?

Prema legendi zabilježenoj u Annales Ragusini Anonymi, sv. Vlaho spasio je Dubrovčane od Mlečana. Vlaho se ukazao svećeniku crkve sv. Stjepana, upozorivši ga da su mletački brodovi u Gružu i pod Lokrumom te kane osvojiti Dubrovnik.

'Nalazeći se u crkvi svetoga Stjepana oko ponoća, zabavljen u molitvama i psalmima, učini mi se, da je crkva puna oružane vojske. U sredini tog svijeta opazih starca duge sijede brade, koji držaše štap u ruci. Ovaj me pozva na stranu i reče mi da je on sveti Vlaho i da ga posla nebo na obranu ovoga grada. Još mi ispripovjedi, kako Mlečani bijahu došli do bedema, da ih preskoče, služeći se u tu svrhu, mjesto ljestvama, lantinama na galiji; on se postavi na obranu s četom nebeske vojske pa ih odbaci. Preporuči, da se unaprijeda čuvaju oni sami velikim oprezom i da se ne povjere oboružanim susjedima. Saslušavši ovo objavljenje, po čemu svi poznaše skrb rečenog slavnog biskupa i mučenika za grad, odluče da mu podignu hram pa ga uzeše za svoga parca i odvjetnika, a sliku mu za obilježje svoje zastave'.

Njegov se lik nalazi na svim utvrdama i kulama, s izvanjske i unutarnje strane zidina, nad glavnim gradskim vratima i zgradama, na zastavi Dubrovačke Republike, službenim pečatima i novcu. Kroničar Milecije u lat. heksametrima bilježi da je 1026. nadbiskup bl. Vital (umro 1047.) u Dubrovnik donio glavu sv. Vlaha:

'S njima se – nema dvojbe – našla i Vlahova glava, / Baš kad je tisuću dvadeset šesta godina tekla: / Tvorac stihova ovih, Milecije, tomu je svjedok«. Prema drugom izvoru relikviju je donio neki Grk s Levanta, za što je nagrađen s petsto dukata. Iste godine Dubrovčani su stekli moćnik desne ruke sv. Vlaha, dok je moćnik lijeve ruke 5. VII. 1346. priskrbio pučanin Toma de Vitianis; kosti desne ruke darovao je 1459. Republici Tomo Paleolog. Filip de Diversis zabilježio je 1440. da 'na jednoj od njih, čudne li stvari, jasno se opaža svježa rana od željeznog grebena za vunu, rekao bi da je jučer zadana'.

Moći sv. Vlaha čuvaju se u riznici katedrale sv. Marije, a relikvijari ruku i glave pripadaju među najveće dragocjenosti.

(izvor: http://leksikon.muzej-marindrzic.eu/)

03.02.2017.

Foto: Pixabay.com

MOŽE LI SE KATOLIK NE SLAGATI S CRKVENIM NAUKOM? Evo što kaže poznati hrvatski svećenik

15.03.2018.

Postoje različite razine istina u koje se očekuje da netko vjeruje ako sebe želi smatrati ‘katolikom’ Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku