NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.10.2017
tekst
tekst

Hrvatska

HVALA TI Don Anto Baković pokopan na Mirogoju, na počinak ga pjesmom ispratili njegovi 'Bijeli anđeli'

Foto: IKA

Neumorni borac za pravdu, život, vjeru.

Br. pregleda: 4524

Foto: IKA

Autor: CroExpress/IKA

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu 1. veljače pokopan je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije don Anto Baković. Pogrebne obrede predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s umirovljenim gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem i mons. Bosiljkom Rajićem, izaslanikom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Na pokopu su bili i umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac i stotinjak svećenika, velik broj redovnica među kojima veliki broj članica Družbe kćeri Božje Ljubavi, te služavki Malog Isusa, klanjateljica Krvi Kristove i kćeri milosrđa. Biskup Košić prenio je izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Opraštajući se od pokojnika, mons. Rajić zahvalio je uime kardinala Puljića na izrazima sućuti koje je dobio proteklih dana, te pročitao kardinalovu poruku.

'Dušu našega brata preporučam milosrdnom Ocu da ga primi u svoju svjetlost i zagrljaj svoje božanske ljubavi. Za njega sam prikazao svetu misu, da mu Bog bude milostiv. Ispraćajući pokojnika promatramo životni put i ostvarenje na tom životnom putu. Tako i mi Bogu zahvaljujemo za njegovu hrabrost i vjernost u komunističkom vremenu i vrijeme progonstva u zatvorima. S posebnim osjećajima se sjećamo njegova rada u Janjevu i ‘Bijelih anđela’, te izgradnje svetišta sv. Leopolda Mandića u Maglaju. Posebno smo zahvalni njemu i njegovoj pokojnoj majci za svjedočenje o Drinskim mučenicama, na čemu je proces blaženima počivao. Na svim napisanim knjigama hvala, a posebno za ‘Hrvatski martirologij 20. stoljeća’', istaknuo je u poruci kardinal Puljić.

Mons. Rajić podsjetio je na životni put pokojnika, od rodnoga Goražda preko Đakova i Ljubljane gdje je studirao teologiju, pa do župa na kojima je pastoralno djelovao, posebno ističući Kakanj, Janjevo i Maglaj. Mons. Rajić istaknuo je i kako je pokojnik četiri puta sjedio na optuženičkoj klupi, te je od sudova komunističke Jugoslavije osuđen na deset godina i tri mjeseca zatvora. 

Također je naglasio kako je vlč. Baković još šezdesetih godina prošlog stoljeća počeo naslućivati problem demografske obnove koja bi mogla zadesiti hrvatski narod i cijelu kršćansku Europu, te započinje svoju neumornu borbu za osvješćivanje svih dijelova društva o tom prevažnom problemu. Spomenuo je i njegov publicistički rad, kao i činjenicu da je nositelj visokih odličja Spomenica Domovinskog rata, Reda hrvatskog trolista i Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Uime Družbe kćeri Božje ljubavi riječ oproštaja izrekla je provincijalna glavarica s. Gordana Igrec. Oproštajne riječi izrekli su i Mario Kapulica, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na kraju se uime suradnika i obitelji oprostila Danijela Čolić-Prižmić. Pjesmom su se od don Ante Bakovića oprostili članovi zbora ‘Bijeli anđeli’ koje je on osnovao za vrijeme pastoralnog djelovanja u Janjevu.

U misi zadušnici koju je nakon pokopa predvodio u crkvi Krista Kralja biskup Košić osvrno se na život pokojnika, ističući kako Bakovićev put do svećeništva nije bio lagan, što je opisao u svojoj knjizi ‘Batinama do oltara’. A kasnije je pak osuđen jer je na ‘krovu Bosne’ u župi Korićane pomagao siromašnu djecu baveći se karitativnim radom i brigom za njihovo školovanje. Biskup Košić osvrnuo se i na Bakovićevo uključenje u politički život samostalne Hrvatske, kao i njegovo razočarenje što vladajući nemaju sluha za njegove prijedloge demografske obnove, zbog čega napušta politiku i osniva Hrvatski populacijski pokret promičući život.

Misu su pjevanjem uveličane kćeri Božje ljubavi uz orguljsku pratnju s. M. Cecilije Horvat, te Klasja Modrušan, sopran uz pratnju Eve Kirchmayer-Bilić.

02.02.2017.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

PLENKOVIĆ O POSJETU PREDSJEDNICE RUSIJI 'Treba pričati i o pitanjima gdje se razlikujemo'

18.10.2017.

Bit će to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. Više>

Foto: Hina

AKCIJA 'AGROKOR' Ukupno uhićeno 12 osoba – svi osim obitelji Todorić

17.10.2017.

Ispitivanja u tužiteljstvu najvjerojatnije u utorak ujutro. Više>

Foto: Zoran Stupar

FOTO Čarobno jesensko jutro u Zagrebu

17.10.2017.

Kad sunce kaže 'dobro jutro'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen