NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HVALA TI Don Anto Baković pokopan na Mirogoju, na počinak ga pjesmom ispratili njegovi 'Bijeli anđeli'

Foto: IKA

Neumorni borac za pravdu, život, vjeru.

Br. pregleda: 5051

Foto: IKA

Autor: CroExpress/IKA

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu 1. veljače pokopan je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije don Anto Baković. Pogrebne obrede predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s umirovljenim gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem i mons. Bosiljkom Rajićem, izaslanikom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Na pokopu su bili i umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac i stotinjak svećenika, velik broj redovnica među kojima veliki broj članica Družbe kćeri Božje Ljubavi, te služavki Malog Isusa, klanjateljica Krvi Kristove i kćeri milosrđa. Biskup Košić prenio je izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Opraštajući se od pokojnika, mons. Rajić zahvalio je uime kardinala Puljića na izrazima sućuti koje je dobio proteklih dana, te pročitao kardinalovu poruku.

'Dušu našega brata preporučam milosrdnom Ocu da ga primi u svoju svjetlost i zagrljaj svoje božanske ljubavi. Za njega sam prikazao svetu misu, da mu Bog bude milostiv. Ispraćajući pokojnika promatramo životni put i ostvarenje na tom životnom putu. Tako i mi Bogu zahvaljujemo za njegovu hrabrost i vjernost u komunističkom vremenu i vrijeme progonstva u zatvorima. S posebnim osjećajima se sjećamo njegova rada u Janjevu i ‘Bijelih anđela’, te izgradnje svetišta sv. Leopolda Mandića u Maglaju. Posebno smo zahvalni njemu i njegovoj pokojnoj majci za svjedočenje o Drinskim mučenicama, na čemu je proces blaženima počivao. Na svim napisanim knjigama hvala, a posebno za ‘Hrvatski martirologij 20. stoljeća’', istaknuo je u poruci kardinal Puljić.

Mons. Rajić podsjetio je na životni put pokojnika, od rodnoga Goražda preko Đakova i Ljubljane gdje je studirao teologiju, pa do župa na kojima je pastoralno djelovao, posebno ističući Kakanj, Janjevo i Maglaj. Mons. Rajić istaknuo je i kako je pokojnik četiri puta sjedio na optuženičkoj klupi, te je od sudova komunističke Jugoslavije osuđen na deset godina i tri mjeseca zatvora. 

Također je naglasio kako je vlč. Baković još šezdesetih godina prošlog stoljeća počeo naslućivati problem demografske obnove koja bi mogla zadesiti hrvatski narod i cijelu kršćansku Europu, te započinje svoju neumornu borbu za osvješćivanje svih dijelova društva o tom prevažnom problemu. Spomenuo je i njegov publicistički rad, kao i činjenicu da je nositelj visokih odličja Spomenica Domovinskog rata, Reda hrvatskog trolista i Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Uime Družbe kćeri Božje ljubavi riječ oproštaja izrekla je provincijalna glavarica s. Gordana Igrec. Oproštajne riječi izrekli su i Mario Kapulica, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na kraju se uime suradnika i obitelji oprostila Danijela Čolić-Prižmić. Pjesmom su se od don Ante Bakovića oprostili članovi zbora ‘Bijeli anđeli’ koje je on osnovao za vrijeme pastoralnog djelovanja u Janjevu.

U misi zadušnici koju je nakon pokopa predvodio u crkvi Krista Kralja biskup Košić osvrno se na život pokojnika, ističući kako Bakovićev put do svećeništva nije bio lagan, što je opisao u svojoj knjizi ‘Batinama do oltara’. A kasnije je pak osuđen jer je na ‘krovu Bosne’ u župi Korićane pomagao siromašnu djecu baveći se karitativnim radom i brigom za njihovo školovanje. Biskup Košić osvrnuo se i na Bakovićevo uključenje u politički život samostalne Hrvatske, kao i njegovo razočarenje što vladajući nemaju sluha za njegove prijedloge demografske obnove, zbog čega napušta politiku i osniva Hrvatski populacijski pokret promičući život.

Misu su pjevanjem uveličane kćeri Božje ljubavi uz orguljsku pratnju s. M. Cecilije Horvat, te Klasja Modrušan, sopran uz pratnju Eve Kirchmayer-Bilić.

02.02.2017.

Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs

SRBIJANSKA PREMIJERKA Ocijenila da u Zagrebu ne postoji spremnost za dijalog na premijerskoj razini

23.04.2018.

Povlačenje hrvatskih parlamentaraca, smatra, je bilo nepotrebno. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije