NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI VELIKANI Josip Runjanin, Jelačićev vojnik i čovjek kojem dugujemo melodiju 'Lijepe naše'

Foto: CroExpress

Umro je prije 139 godina.

Br. pregleda: 4522

Foto: CroExpress

Autor: CroExpress

Josip Runjanin bio je hrvatski skladatelj ponajviše poznat po tome što je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina', koja je kasnije postala hrvatskom himnom. Umro je na današnji dan prije 139 godina.

Josip Runjanin rođen je 1821. u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga odlučio se za vojničko zvanje. Godine 1847. služio je kao kadet u 10. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića.

Vojnu karijeru završio je 1871. godine kada je unaprijeđen u čin potpukovnika pa umirovljen. Poznato je kako je između 1848. i 1866. godine sudjelovao u četiri ratna pohoda u Italiji, te da se u svojoj 43. godini oženio kćer umirovljenog satnika Tome Perakovića. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor. Nakon umirovljenja povukao se iz javnoga života i nakon toga živio je u Novome Sadu do smrti 1878.

Runjanin je neformalnu glazbenu izobrazbu stekao kod vojnog kapelnika u Glini. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu 'Horvatska domovina'. Nije sasvim sigurno je li Runjanin doista skladao njezinu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća.

Prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891., zbog svoje je iznimne popularnosti na natječaju bila izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom 'Lijepa naša domovina'

Runjanin je, osim uglazbljivanja 'Lijepe naše', spjevao i pjesmu 'Ljubimo te Naša Diko (Hrvati svome banu) u čast bana Jelačića. 

(Izvori: Wikipedia, Povijest.net)

02.02.2017.

Foto: kikodoze / Flickr

SJEVERNA KOREJA ZAUSTAVLJA NUKLEARNA TESTIRANJA! 'Koncentrirat ćemo se na značajno unapređenje standarda života'

21.04.2018.

Okreću se bliskom kontaktu i aktivnom dijalogu sa susjednim zemljama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu