NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OD 15. LIPNJA VIŠE NEMA ROAMINGA Evo koliko će vas najviše koštati jedan gigabajt u drugoj zemlji EU

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Dogovor Europskog parlamenta, Viječa i Komisije.

Br. pregleda: 12949

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća u utorak navečer su dogovorili znatno niže veleprodajne cijene roaminga od onoga koje je predložila Komisija što će za posljedicu imati i niže cijena za potrošače, izvijestio je Europski parlament u srijedu.

Ograničenjem veleprodajne cijene utvrđuje se koliko će telekom operateri moći jedni drugima naplaćivati korištenje njihovih mreža u prekograničnim ‘roaming’ pozivima.

Dogovor je nužan korak prema potpunom ukidanju naknada za roaming u maloprodaji što će potrošačima omogućiti da svoje mobilne telefone u drugima zemljama EU-a koriste kao i kod kuće bez plaćanja dodatnih troškova.

‘Ovo je zadnji dio slagalice. Od 15. lipnja Europljani će moći putovati diljem Europske unije bez naplate usluga roaminga’, izjavio je potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište.

Naknade za roaming za individualne potrošače u Europskoj uniji bit će ukinute 15. lipnja 2017. godine.

Parlament i Vijeće dogovorili su cijene od 0,032 € za glasovni poziv, umjesto predloženih 0,04 €, te €0.01 za tekstualnu poruku. Od 15. lipnja ove godine operateri u Europskoj uniji neće smjeti naplatiti drugim operaterima više od 7,70 € za gigabajt roaminga za prijenos podataka.

Troškovi za gigabajt roaminga postupno će se smanjivati na 6 € 2018. godine, preko 4,50 € u 2019. U 2020. troškovi će iznositi 3,50 € da bi 2021. bili 3 € i konačno 2022. godine 2,50 € po gigabajtu roaminga za prijenos podataka.

Zastupnica Miapetra Kumpula-Natri (S&D), izvjestiteljica parlamenta za veleprodajne cijene roaminga, rekla je kako su ‘ljudi u cijelom EU-u čekali da ukinemo naknade za roaming u 2017.’.

‘Sada možemo ispuniti obećano. Poput udruga potrošača u cijeloj Europi i mi to vidimo kao veliku pobjedu za europske potrošače’.

‘Dogovoreni limiti osiguravaju pokrivanje troškova za učinkovite operatere u Europi, ali su dovoljno niski da mogu održati natjecanje na europskim telekomunikacijskim tržištima’, rekla je finska zastupnica.

‘Potrošači će i dalje imati koristi od konkurencije i moći će koristiti veću količinu podataka nego po izvornom prijedlogu Komisije. Željela bih zahvaliti političkim skupinama i državama članicama na konstruktivnoj suradnji i fleksibilnosti’, zaključila je.

‘Europski parlament je u konačnom dogovoru s Vijećem i Komisijom uspio osigurati niske cijene za potrošače u korištenju usluga roaminga. Tarife su znatno smanjene kako bi se i mali operateri lakše natjecali s velikim telekomunikacijskim kompanijama. Ishod pregovora je veliki uspjeh Europskog parlamenta jer je, za razliku od Vijeća i Komisije zaštitio interese građana, a ne samo interese nekoliko velikih telekom operatera. Postavljanjem znatno nižih cijena, troškovi roaminga uskoro će tako postati stvar prošlosti’, ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (Zeleni), priopćio je ured zastupnika.

‘Svi smo dugo čekali smanjivanje i potpuno ukidanje ovih naknada, a ovim smo dogovorom jedan veliki korak bliže prema punom ukidanju roaminga. Smatram da je ovo velika pobjeda za Europski parlament i za potrošače’, izjavila je Dubravka Šuica (HDZ/EPP), priopćio je ured zastupnice.

Prije stupanja na snagu sporazum još mora formalno odobriti Odbor za industriju Europskog parlamenta, parlament u cjelini i nacionalni ministri.


Dogovor o veleprodajnim cijenama nije bilo lako postići jer postoje različiti interesi zemalja članica. Južne članice, koje primaju najviše turista, među njima i Hrvatska, zauzimale su se za što viši cjenovni plafon jer su operateri isticali da moraju puno investirati kako bi mogli pružiti odgovarajuću uslugu za veliki broj turista, dok su sjeverne članice željele što manji plafon, bojeći se između ostaloga, da operateri ne povećaju domaće cijene kako bi nadoknadili gubitke na roamingu.

02.02.2017.

Foto: Youtube/BuzzFeed News

IZLAZNE ANKETE Irci velikom većinom za ublažavanje zakona o pobačaju

26.05.2018.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart