NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2017
tekst
tekst

Svijet

EUROPARLAMENTARCI O TRUMPOVOJ ZABRANI Većina je osuđuje, a neki pozivaju da EU slijedi taj primjer

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Većina zastupnika je mjere ograničavanja ulaska u SAD opisala kao proizvoljne i protivne temeljnim vrijednostima zapadnih demokracija.

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Autor: Hina/CroExpress

Većina čelnika zastupničkih klubova Europskog parlamenta u srijedu je u raspravi s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, osudila nedavnu izvršnu uredbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak državljanima sedam zemalja u Sjedinjene Države, izvijestio je Europski parlament.

Većina zastupnika je mjere ograničavanja ulaska u SAD opisala kao proizvoljne i protivne temeljnim vrijednostima zapadnih demokracija, kao što su sloboda, nediskriminacija i solidarnost.

Povjerenica za vanjsku politiku EU-a Federica Mogherini pozdravila je pojašnjenja vlasti SAD-a da državljani članica EU-a neće biti pogođeni zabranom ulaska čak i ako imaju i državljanstvo neke od sedam zemalja na koje se odnosi uredba. No, pojasnila je, to ‘ne mijenja našu opću ocjenu izvršne uredbe. (...) EU neće okrenuti leđa bilo kome tko ima pravo na međunarodnu zaštitu’, rekla je dodavši da je to stajalište EU-a i da ga EU neće mijenjati.

‘Trump je izabran i mi želimo dijalog’, rekao je čelnik kluba Europske pučke stranke Manfred Weber. ‘Kada Trump kaže da se bori protiv ilegalne imigracije ili radikalnog islamizma mi se s time slažemo. No zabrana ulaska to nije. Generalizirana sumnja u zemlje i narode vodi ksenofobiji. SAD je uvijek bio zemlja slobode i temeljnih prava, a sada Trump prihvaća mučenje. ‘Čineći to država postaje kriminalna’, dodao je.

Gianni Pittella iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata je rekao da su te ‘mjere napad na europsku pravnu kulturu i temeljne vrijednosti (...) Budimo otvoreni, zabrana ulaska nije protiv terorizma. To je demogoška laž jer pogađa neke zemlje ali ne i one s kojima Trump posluje! Pozivam zrakoplovne kompanije da ne odbijaju putnike iz zemalja u zabrani. A mi trebamo izbjeći Trumpov posjet EU-u dok je zabrana na snazi: vrata su za njega zatvorena!’, rekao je Pittella.

Syed Kamall iz Europskih konzervativaca i reformista je rekao da ta ‘proizvoljna zabrana šalje poruku da postoji prirođeno proturječje u bivanju dobrim muslimanom i dobrim građaninom zapadnih demokracija. To ide na ruku ISIL-u i drugim ekstremistima koji jednostavno mogu preuzeti tu istu tvrdnju. (...) No Amerikanci su glasali za kandidata koji je obećao to učiniti. Tako da moramo prihvatiti tog predsjednika, njegove politike i priroteti su posljedice rastućeg vala nezadovoljstva’.

Činjenica da niti jedan terorist iz zemlja sa zabranom nije napao na tlu SAD-a pokazuje, po čelniku liberala Guyu Verhofstadtu, da je to ‘čista diskriminacija’, mjera za poticanje populizma i nacionalizma. On je rekao da je Europa također pod prijetnjom tih snaga i izrazio nadu da će se europski čelnici na skupu u Valletti suprotstaviti tim ‘populistima i nacionalistima koji nas žele uništiti’.

‘Suprotstavimo naše vrijednosti Trumpovom omalovažavanju useljeničkom politikom koju karakterizira solidarnost, stavom da ljudi koji traže zaštitu nisu izvor svih zala’, rekla je čelnica Europske ujedinjene ljevice - Nordijske zelene ljevice Gabrielle Zimmer. ‘Što bi bilo od europskih poslijeratnih demokracija da izbjeglice pred nacizmom nisu našli utočište?’.

‘Tko je mogao misliti da slobode i prava koje svi smatramo prirodnim mogu tako brzo nestati. Očito tako umire liberalna demokracija’, primijetila je čelnica Zelenih Ska Keller. Ona je pozvala EU da bude ‘prvak u zaštiti međunarodnih zakona, ljudskih prava i sloboda. Učinimo od Europe protumodel Trumpu’, rekla je.

Nigel Farage iz kluba zastupnika Europe slobode i demokracije je rekao da u SAD-u ‘istinski izabrani demokrat čini ono za što je izabran’. On je europske prigovore opisao kao ‘dokaz antiamerikanizma EU-a’ i predložio da se Trumpa pozove u Europski parlament na ‘otvoreni dijalog’.

Supredsjedatelj skupine Europe nacija i sloboda, Nizozemac Marcel De Graaff, pozvao je predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Komisiju da ‘slijede primjer predsjednika Trumpa i uspostave nacionalne granične kontrole. Zadrže džihadiste vani. Ne samo iz sedam zemlja koje je izdvojio Trump, nego iz mnogo više’.

02.02.2017.

Foto: Michael Bücker

BIJEG U SAD GA NIJE SPASIO Bivši 'specijalac' Oliver Dragić bit će deportiran

08.12.2017.

Poriče da je sudjelovao u zločinu u Srebrenici. Više>

YouTube screenshot

ERDOGAN STIGAO U POMIRITELJSKI POSJET GRČKOJ A onda su počele padati optužbe

08.12.2017.

Grčka i Turska partneri su u NATO-u, ali su bile na rubu rata 1974., 1987. te 1996. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

LOCIRATI I LIKVIDIRATI Novi ministar obrane o britanskim državljanima koji se bore za IS: 'Mrtav terorist nam ne može nauditi'

07.12.2017.

Broj osoba s britanskom putovnicom koje se bore u Iraku i u Siriji procjenjuje se na osamstotinjak. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer