NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.11.2017
tekst
tekst

Zanimljivosti

PRIJE TOČNO 209 GODINA Francuzi su ukinuli Dubrovačku Republiku i pretvorili je u svoju provinciju

Foto: CroExpress / Wikimedia commons

Marmont raspustio institucije.

Br. pregleda: 3186

Foto: CroExpress / Wikimedia commons

Autor: CroExpress

Dubrovačka Republika bila je višestoljetna aristokratska država koja se nalazila na prostoru današnjeg Dubrovnika i njegove neposredne kopnene okolice. Nezavisnost je stekla u 14. stoljeću, a ukinuta je na današnji dan prije 209 godina - 31. siječnja 1808.

Svoj procvat Dubrovačka Republika doživjela je nakon što su u 15. stoljeću uspostavili trgovačke veze s Turcima. Iako su Turcima plaćali danak, Dubrovčani su zadržali svoju slobodu, neovisnost i povlastice slobodne trgovine na cijelom području Osmanskog Carstva.

Temelj gospodarstva Dubrovnika činila je posrednička trgovina i pomorstvo, ali i obrt i veleobrt. U 15. stoljeću organizirane su prve radionice za proizvodnju sukna, stakla i sapuna, a već u to vrijeme Dubrovnik je imao prosvjetne, socijalne, komunalne i gospodarske ustanove.

Početak kraja

Početkom 19. stoljeća za Dubrovačku Republiku nastupa mračno razdoblje i početak kraja jedne od najvećih pomorskih i tgovačkih sila tadašnjeg doba. Francuski vladar Napoleon je postao simbol kraja Dubrovačke Republike.

Nakon što je Francuska porazila Austriju, Požunskim mirom 1805. svu Dalmaciju i Boku Kotorsku dobili su Francuzi. Međutim, u Boki ih je preduhitrila ruska flota, pa se Dubrovačka Republika našla 'između dvije vatre'. Uz pristanak i povlačenje Austrije, Rusi su u veljači 1806. zauzeli Kotor, a u ožujku su blokirali dubrovačku i grušku luku.

Tijekom opasnosti od ruskog zauzeća grad se 27. svibnja 1806. bez otpora predao francuskim postrojbama, nadajući se da će francuski odred od oko tisuću i dvjesto vojnika pod zapovjedništvom generala Lauristona u gradu ostati privremeno. Međutim, to nije bilo tako.

U listopadu 1806. uz pomoć generala Marmonta neprijateljska je vojska istjerana s teritorija Dubrovačke Republike, a Francuzi su preuzeli civilnu vlast u gradu. Veliki nameti za izdržavanje trupa potpuno su iscrpili Republiku. Dubrovačko brodovlje bilo je uništeno ili ostalo u sredozemnim lukama, a trgovina sa zaleđem je prekinuta.

Raspuštanje institucija

31. siječnja 1808. Marmont je dekretom raspustio Senat, dubrovačku Vladu i sudove te time ukinuo dubrovačku nezavisnost. Marmontov dekret u Senatu je pročitao pukovnik Delort, podzapovjednik glavnog stožera francuske okupacijske vojske u Dubrovniku.

Nakon ukinuća Republike 1808. Dubrovačko je područje s Bokom Kotorskom podvrgnuto Napoleonovu Talijanskom Kraljevstvu, a od 1810. do 1814. uključeno je u sastav francuskih Ilirskih provincija. Odlukama Bečkog kongresa 1815. područje nekadašnje Republike pripalo je Habsburškoj Monarhiji koja je pripaja Kraljevini Dalmaciji, u čijem se sastavu nalazi sve do 1918. godine.

31.01.2017.

Foto: Veronika Tomanova

SLAVONIJA ODUŠEVILA ČEŠKU BLOGERICU Ovo je 20 stvari za koje ona smatra da svi moraju vidjeti

17.11.2017.

Što je to Veronika vidjela u Slavoniji? Doznajte u nastavku. Više>

YouTube screenshot

(VIDEO) NAJBOLJA PROSIDBA U POVIJESTI Dogodila se prije par dana u Osijeku. I sve je snimljeno!

16.11.2017.

MMA borac na nevjerojatno originalan način zaprosio djevojku. Više>

Ilustracija (foto: Pexels)

PREKRETNICA U SIGURNOSTI NA CESTAMA Svi novi automobili u EU morat će imati ugrađene 'pametne' sustave?

15.11.2017.

Svake godine na europskim cestama smrtno strada oko 25 500 osoba. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu