NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

PRIJE TOČNO 209 GODINA Francuzi su ukinuli Dubrovačku Republiku i pretvorili je u svoju provinciju

Foto: CroExpress / Wikimedia commons

Marmont raspustio institucije.

Br. pregleda: 3361

Foto: CroExpress / Wikimedia commons

Autor: CroExpress

Dubrovačka Republika bila je višestoljetna aristokratska država koja se nalazila na prostoru današnjeg Dubrovnika i njegove neposredne kopnene okolice. Nezavisnost je stekla u 14. stoljeću, a ukinuta je na današnji dan prije 209 godina - 31. siječnja 1808.

Svoj procvat Dubrovačka Republika doživjela je nakon što su u 15. stoljeću uspostavili trgovačke veze s Turcima. Iako su Turcima plaćali danak, Dubrovčani su zadržali svoju slobodu, neovisnost i povlastice slobodne trgovine na cijelom području Osmanskog Carstva.

Temelj gospodarstva Dubrovnika činila je posrednička trgovina i pomorstvo, ali i obrt i veleobrt. U 15. stoljeću organizirane su prve radionice za proizvodnju sukna, stakla i sapuna, a već u to vrijeme Dubrovnik je imao prosvjetne, socijalne, komunalne i gospodarske ustanove.

Početak kraja

Početkom 19. stoljeća za Dubrovačku Republiku nastupa mračno razdoblje i početak kraja jedne od najvećih pomorskih i tgovačkih sila tadašnjeg doba. Francuski vladar Napoleon je postao simbol kraja Dubrovačke Republike.

Nakon što je Francuska porazila Austriju, Požunskim mirom 1805. svu Dalmaciju i Boku Kotorsku dobili su Francuzi. Međutim, u Boki ih je preduhitrila ruska flota, pa se Dubrovačka Republika našla 'između dvije vatre'. Uz pristanak i povlačenje Austrije, Rusi su u veljači 1806. zauzeli Kotor, a u ožujku su blokirali dubrovačku i grušku luku.

Tijekom opasnosti od ruskog zauzeća grad se 27. svibnja 1806. bez otpora predao francuskim postrojbama, nadajući se da će francuski odred od oko tisuću i dvjesto vojnika pod zapovjedništvom generala Lauristona u gradu ostati privremeno. Međutim, to nije bilo tako.

U listopadu 1806. uz pomoć generala Marmonta neprijateljska je vojska istjerana s teritorija Dubrovačke Republike, a Francuzi su preuzeli civilnu vlast u gradu. Veliki nameti za izdržavanje trupa potpuno su iscrpili Republiku. Dubrovačko brodovlje bilo je uništeno ili ostalo u sredozemnim lukama, a trgovina sa zaleđem je prekinuta.

Raspuštanje institucija

31. siječnja 1808. Marmont je dekretom raspustio Senat, dubrovačku Vladu i sudove te time ukinuo dubrovačku nezavisnost. Marmontov dekret u Senatu je pročitao pukovnik Delort, podzapovjednik glavnog stožera francuske okupacijske vojske u Dubrovniku.

Nakon ukinuća Republike 1808. Dubrovačko je područje s Bokom Kotorskom podvrgnuto Napoleonovu Talijanskom Kraljevstvu, a od 1810. do 1814. uključeno je u sastav francuskih Ilirskih provincija. Odlukama Bečkog kongresa 1815. područje nekadašnje Republike pripalo je Habsburškoj Monarhiji koja je pripaja Kraljevini Dalmaciji, u čijem se sastavu nalazi sve do 1918. godine.

31.01.2017.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) LEDENA ČAROLIJA Jezero kraj Koprivnice zimi se pretvara u 'labuđe jezero'

15.02.2018.

Ovaj video Gorana Šafareka snimljen je posljednjih nekoliko zima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu