NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2017
tekst
tekst

BiH

'VRATITE NAM HRVATICU' Roditelji djece iz Brčkog nezadovoljni otkazom učiteljici

Foto: Vladanovski / Wikimedia commons

Upozorili su kako je hrvatskoj djeci uskraćeno pravo na obrazovanje na materinskom jeziku.

Br. pregleda: 5394

Foto: Vladanovski / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Roditelji hrvatske djece iz mjesne škole u Gornjoj Skakavi u Brčko Distriktu zatražili su povratak na posao hrvatske učiteljice, na čije je mjesto od drugog polugodišta zaposlena Bošnjakinja koja djeci ne predaje nastavu na hrvatskom jeziku.

Potporu im je dao i dogradonačelnik Brčkog Anto Domić, koji je osudio prijetnje upućene roditeljima djece koji su najavili da bi mogli zaustaviti slanje djece na nastavu do rješenja ovoga problema.

U pismu kojega su uputili roditelji vlastima Brčko Distrikta upozorili su kako je hrvatskoj djeci uskraćeno pravo na obrazovanje na materinskom jeziku.

‘Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zajamčenih prava, doveden je u pitanje. Nama je veoma važno da dijete u toj dobi, kada se formira, nauči hrvatski jezik’, naveli su u pismu roditelji hrvatske djece.

Učiteljicu Hrvaticu, koja je predavala djeci u jesenskom dijelu u mjesnoj školi Gornja Skakava, gdje treći razred pohađa troje hrvatske djece, na početku ovoga polugodišta zamijenila je Bošnjakinja.

‘Mi smo imali učiteljicu čijim radom smo bili prezadovoljni, djeca su bila u jednom obiteljskom ozračju i sve je to njezina zasluga i zašto nešto što je savršeno mijenjati’, rekao je jedan od roditelja Anto Ilić. On nije isključio mogućnost da djeca prestanu pohađati nastavu u znak prosvjeda.

Učiteljica Hrvatica u mjestu Gornja Skakava dobila je otkaz, a na njezino mjesto je predstojnik odjela za obrazovanje u vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović (Stranka demokratske akcije) imenovao Bošnjakinju.

Dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, koji je i predsjednik brčanskog HDZ-a te dopredsjednik HDZ-a BiH, upozorio je kako u školama gdje nastavu pohađaju djeca Bošnjaka nastavu isključivo vode bošnjački učitelji i nastavnici.

‘Roditelji učenika, ne samo iz Gornje Skakave, nego i iz drugih sredina, očekuju da se pojasni zašto bošnjačku djecu u Maoči, Rahiću, Palanci, Brci isključivo uče učitelji i učiteljice bošnjačke nacionalnosti na bosanskom jeziku’,, kazao je Domić, napomenuvši da se roditelji OŠ Gornja Skakava nisu protivili učiteljici Bošnjakinji, već otpuštanju Hrvatice koja je ovu djecu učila u prvom polugodištu nastavne 2016/2017 godine.

On je poručio roditeljima hrvatske djece da se ne boje prijetnji mogućim sankcijama zbog najavljenog bojkota nastave te ih je pozvao da trebaju ustrajati na pravima da im se djeca obrazuju na materinskom jeziku.

‘Kao dogradonačelnik inzistirat ću da se ova nepravda ispravi i nacionalna struktura zaposlenih u obrazovanju ispoštuje’, zaključio je Domić.

30.01.2017.

Foto: Hina/Fena

PLENKOVIĆ U MOSTARU 'Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod'

05.12.2017.

Plenković je stigao u Mostar u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata. Više>

Poskok.info

PORTALI IZ HERCEGOVINE ŽRTVA NAPADA I BLOKADA Sinkronizirana akcija nakon izricanja presude šestorki?

05.12.2017.

Blokade objava i napade prijavili su iz portala Dnevnik.ba, Poskok.info, Grude.com i Brotnjo.info. Više>

Foto: Hina

SPALJENE ČETIRI HRVATSKE ZASTAVE Kraj spomen obilježja braniteljima

04.12.2017.

U mjestu Novom Šeheru u općini Maglaj. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu