NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.06.2017
tekst
tekst

BiH

'VRATITE NAM HRVATICU' Roditelji djece iz Brčkog nezadovoljni otkazom učiteljici

Foto: Vladanovski / Wikimedia commons

Upozorili su kako je hrvatskoj djeci uskraćeno pravo na obrazovanje na materinskom jeziku.

Br. pregleda: 4941

Foto: Vladanovski / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Roditelji hrvatske djece iz mjesne škole u Gornjoj Skakavi u Brčko Distriktu zatražili su povratak na posao hrvatske učiteljice, na čije je mjesto od drugog polugodišta zaposlena Bošnjakinja koja djeci ne predaje nastavu na hrvatskom jeziku.

Potporu im je dao i dogradonačelnik Brčkog Anto Domić, koji je osudio prijetnje upućene roditeljima djece koji su najavili da bi mogli zaustaviti slanje djece na nastavu do rješenja ovoga problema.

U pismu kojega su uputili roditelji vlastima Brčko Distrikta upozorili su kako je hrvatskoj djeci uskraćeno pravo na obrazovanje na materinskom jeziku.

‘Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zajamčenih prava, doveden je u pitanje. Nama je veoma važno da dijete u toj dobi, kada se formira, nauči hrvatski jezik’, naveli su u pismu roditelji hrvatske djece.

Učiteljicu Hrvaticu, koja je predavala djeci u jesenskom dijelu u mjesnoj školi Gornja Skakava, gdje treći razred pohađa troje hrvatske djece, na početku ovoga polugodišta zamijenila je Bošnjakinja.

‘Mi smo imali učiteljicu čijim radom smo bili prezadovoljni, djeca su bila u jednom obiteljskom ozračju i sve je to njezina zasluga i zašto nešto što je savršeno mijenjati’, rekao je jedan od roditelja Anto Ilić. On nije isključio mogućnost da djeca prestanu pohađati nastavu u znak prosvjeda.

Učiteljica Hrvatica u mjestu Gornja Skakava dobila je otkaz, a na njezino mjesto je predstojnik odjela za obrazovanje u vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović (Stranka demokratske akcije) imenovao Bošnjakinju.

Dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, koji je i predsjednik brčanskog HDZ-a te dopredsjednik HDZ-a BiH, upozorio je kako u školama gdje nastavu pohađaju djeca Bošnjaka nastavu isključivo vode bošnjački učitelji i nastavnici.

‘Roditelji učenika, ne samo iz Gornje Skakave, nego i iz drugih sredina, očekuju da se pojasni zašto bošnjačku djecu u Maoči, Rahiću, Palanci, Brci isključivo uče učitelji i učiteljice bošnjačke nacionalnosti na bosanskom jeziku’,, kazao je Domić, napomenuvši da se roditelji OŠ Gornja Skakava nisu protivili učiteljici Bošnjakinji, već otpuštanju Hrvatice koja je ovu djecu učila u prvom polugodištu nastavne 2016/2017 godine.

On je poručio roditeljima hrvatske djece da se ne boje prijetnji mogućim sankcijama zbog najavljenog bojkota nastave te ih je pozvao da trebaju ustrajati na pravima da im se djeca obrazuju na materinskom jeziku.

‘Kao dogradonačelnik inzistirat ću da se ova nepravda ispravi i nacionalna struktura zaposlenih u obrazovanju ispoštuje’, zaključio je Domić.

30.01.2017.

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

POŽRTVOVNOST, TRUD I LJUBAV Udruga 'Fra Mladen Hrkać' je utočište i oslonac za sve koji prolaze teške trenutke

26.06.2017.

Uz potporu hrvatske Vlade u Širokom Brijegu otvoren ured humanitarne udruge 'Fra Mladen Hrkać'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.