NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.06.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKA ZASTAVA KAO OTIRAČ Peticiju za uklanjanje iz prodaje potpisalo 36.680 ljudi

Foto: citizengo.org

Prošlog je tjedna pokrenuta peticija za uklanjanje tog otirača iz prodaje.

Br. pregleda: 10256

Foto: citizengo.org

Autor: CroExpress

Na popularnoj internetskoj trgovini Amazon moguće je kupiti otirač za noge s printom zastave Republike Hrvatske. Kako mnogi takvu praksu smatraju uvredljivom, prošlog je tjedna pokrenuta peticija za uklanjanje tog otirača iz prodaje. Do danas ju je potpisalo 36.380 ljudi.

Kako navode autori peticije, koju možete potpisati
OVDJE, 'otirač za noge sa zastavom potiče nesnošljivost i mržnju prema Hrvatima, kao i prema drugim državama i narodima čije se zastave Amazon također prodaje kao otirače za noge'.

Ukoliko se odlučite potpisati peticiju, na adresu Amazona će i u vaše ime biti poslan e-mail sljedećeg sadržaja:

'Poštovani,

Na Amazonu postoji ponuda različitih predmeta s otiskom zastava i drugih nacionalnih simbola. Nažalost, neke od njih se koriste u uvredljivom kontekstu za narode čiji su to nacionalni simboli. Korištenje nacionalnih simbola kao što su grb i zastava na otiraču za noge vrijeđanje je država koje predstavljaju.

Nacionalne zastave izvješene su na mjestima vršenje državne vlasti u zemljama širom svijeta. Mnogi ljudi svoje nacionalne boje poštuju i u posebnim prigodama vješaju zastave ispred svojih domova.

U mnogim zemljama postoji i zakonska kazna zbog vrijeđanja državnih simbola među kojima su zastava i grb.

U europskoj kulturi gaziti zastavu jednog naroda izraz je prezira prema tom narodu. Prema tome, prodaja hrvatskih zastava kao otirača za noge (kao što se to dogodilo na Amazonu) ili bilo kojeg drugog naroda shvaćena je kao poticanje na nesnošljivost i mržnju prema Hrvatskoj.

Republika Hrvatska je, prije nekoliko dana, 15. siječnja obilježila 25 godina od međunarodnog priznanja tadašnjih članica EU. Svoju slobodu i neovisnost izborila je zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja od kojih su mnogi položili svoj život na oltar Domovine. Svi oni borili su se pod hrvatskim stijegom kojeg Amazon oglašava i prodaje kao otirač za cipele.

Tražimo da Amazon sa svih internetskih stranica u svom vlasništvu ukloniti ponudu otirača s hrvatskom zastavom i grbom. Kao i promjenu administratorskih pravila, kako bi takvi proizvodi bili automatski blokirani.

S poštovanjem,

[Vaše ime i prezime]'

24.01.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.