NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

POČINJE KINESKA GODINA PIJETLA 'Prijateljstvo Hrvatske i Kine je postojano'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Hrvatski dužnosnici na proslavi u Lisinskom.

Br. pregleda: 1420

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je rekla da konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Pekinga te da je ‘postojano prijateljstvo’ između dvije zemlje važno u modernom svijetu koje se suočava sa sve brojnijim izazovima.

‘Konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju obostranih odnosa i partnerstva između dviju zemalja’, rekla je Grabar-Kitarović u govoru na proslavi kineske lunarne godine i 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine u koncertnoj dvorani ‘Vastroslav Lisinski’.

Izražavajući nadu da će nas godina pijetla, koji simbolizira entuzijazam, marljivost, hrabrost i povjerenje, dovesti do ‘boljih odgovora na sve brojnije izazove u suvremenom svijetu’, hrvatska predsjednica je posebice istaknula važnost čvrstih prijateljstava u modernom svijetu.

‘Upravo su danas postojana prijateljstva iznimno važna u modernom svijetu i ja vjerujem da je upravo prijateljstvo s Kinom jedno od takvih prijateljstava’, istaknula je predsjednica.

Po njezinim riječima, upravo su spomenute karakteristike ‘vatrenog pijetla’ one koje bi nam trebale biti vodilja u nastavku izgradnje razvoja odnosa između dviju zemalja.

Izrazivši uvjerenje da će dvije strane ‘zajedničkim naporom’ nastaviti raditi na jačanju međusobnih odnosa i partnerstva, Grabar-Kitarović je kazala da su Hrvatska i Kina prepoznale srednju i istočnu Europu kao prostor u kojem je moguće ostvariti daljnju prijateljsku suradnju kako bi se ‘ojačala gospodarska i trgovinska razmjena, osnažilo europsko tržište i omogućila bolja infrastrukturna povezanost’.

‘Stoga su inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ i ‘Tri mora’, koju promičem s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, dvije nadopunjujuće platforme koje se povezuju kroz format 16+1’, naglasila je šefica hrvatske države.

Tijekom državnog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Kini u listopadu 2015., njezin domaćin, predsjednik Xi Jinping je kazao kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu ‘Jedan pojas, jedan put’, kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, te je pozdravio njezinu inicijativu ‘Jadran-Baltik-Crno more’.

Grabar-Kitarović je također kazala da je, kako bismo u potpunosti iskoristili povoljan položaj hrvatskih luka i njihovih potencijala te ostvarili suradnju na području energetike, prometa i infrastrukture, potrebno uložiti dodatne napore i pronaći prikladne modele u cilju realizacije projekata od zajedničkog interesa.

‘Kao jedna od zemalja s najbrže rastućom ekonomijom, Kina je neophodan sugovornik za moguća ulaganja, poslove i suradnju’, poručila je predsjednica.

Osvrnuvši se na uspostavu diplomatskih odnosa prije 25 godina, predsjednica je kazala da je tih ‘četvrt stoljeća odlikovano uzajamnim povjerenjem, postojanim prijateljstvom i otvorenošću srca dva naroda’.

‘Neka nam godina pijetla da dodatni zamah daljnjem produbljenju prijateljskih odnosa dviju zemalja, potakne još bolje poznavanje i veće zbližavanje naših građana i pridonese još bližoj i intenzivnijoj suradnji, učvršćujući naše partnerstvo u općoj suradnji i dižući ga na stratešku ravan’, zaključila je predsjednica i nazočnima na proslavi na kineskom zaželjela sretnu Novu godinu pijetla.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Dend Ying je kazala da Kina posvećuje veliku pozornost partnerstvu i suradnji s Hrvatskom i istaknula ‘velike izglede za daljnje produbljivanje suradnje’ između dvije zemlje.

‘Ova je godina dobra prilika da produbimo međusobno povjerenje i naše odnose i suradnju dignemo na višu razinu’, kazala je Deng.

Istaknula je da je ‘uspješan’ posjet hrvatske predsjednice 2015. dao ‘novi poticaj’ razvoju međusobnih odnosa i podsjetila da su se od tada gospodarski i trgovinski odnosi između dvije zemlje osnažili.

U proteklih četvrt stoljeća, nastavila je Deng, Hrvatska i Kina jedna drugu ‘uvažavaju i poštuju’. Također je izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture, obrazovanja i sporta.

Proslavu u koncertnoj dvorani ‘Vastroslav Lisinski’ uveličao je nastup kazališta iz grada Ningboa, pjevači, plesači i akrobati. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

24.01.2017.

Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs

SRBIJANSKA PREMIJERKA Ocijenila da u Zagrebu ne postoji spremnost za dijalog na premijerskoj razini

23.04.2018.

Povlačenje hrvatskih parlamentaraca, smatra, je bilo nepotrebno. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije