NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATSKI BIG BROTHER U LOVU NA GASTARBAJTERE Za nama raspisuju potragu kao da smo kriminalci

Ilustracija

U civiliziranom svijetu je apsolutno nezamislivo da država od ikoga traži da prijavljuje kada i u koju zemlju je otišao.

Br. pregleda: 7680

Ilustracija

Autor: CroExpress

Članak je prenesen s bloga Zagreb-Dublin.

Svi znaju za Big brother, možda svi ne znaju da je on izmišljeni lik i simbol knjige George Orwella pod nazivom ‘1984.’ u kojoj Orwell opisuje ‘futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci upotrebljavaju najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi mase držali u pokornosti.'

Sasvim slučajno Bajaga je 1984. objavio pjesmu 'Pustite me druže' u kojoj pjeva o klincu duge kose kojeg policajac maltretira samo zato što usred noći prolazi po ulici. 2017. proživljavamo 1984. u stvarnosti – Big brother i Bajaga u duetu, a može im se i Bebek priključiti sa svojom ‘Milicija trenira strogoću': prema pisanju net.hr policija u Baranji provjerava tko stvarno tamo živi. Ako ne nađe ljude na prijavljenim adresama poništavaju osobne karte, odjavljuju adresu i raspisuju potragu!!

Raspisuju potragu kao za kriminalcima!

Prošle godine su samo pisali kazne, a sada su svoju učinkovitost i kvalitetu podigli na viši nivo: nije im dosta da kažnjavaju starice koje prelaze cestu na crveno ili dedeke prodaju ajvar da si kupe drva za grijanje, love prave kriminalce koji su trbuhom za kruhom otišli u stranu zemlju i nisu im to javili!

Koliko god će uskogrudni hejteri sa Štokholmskim sindromom komentirati ‘sami su si krivi jer se nisu odjavili’, treba naglasiti da se provodi zakon koji je napravljen 2012, a koji vuče korijene još iz Jugoslavije, koji je zaostao iz totalitaristično represivnog režima, koji čak ni tada nitko nije provodio – tada za gastarbajterima nisu raspisivane potrage kada bi otišli na rad u Njemačku ili Kanadu. Više od dvadeset godina nakon raspada Jugoslavije Hrvati su počeli revno provoditi jugoslavensko komunističko totalitaristički zakon. Više od dvadeset godina nikome nije palo na pamet da bi takav zakon u ‘demokratskoj’ zemlji trebalo iz korijena promijeniti.

U civiliziranom svijetu je apsolutno nezamislivo da država od ikoga traži da prijavljuje kada i u koju zemlju je otišao. U Irskoj uopće ne postoji prebivalište/boravište. Dok si ovdje – ok, kad odeš u neku drugu zemlju, prijaviš se tamo i gotovo, više se ne odjavljuješ u Irskoj. U civiliziranom svijetu je nezamislivo da se raspisuje potraga za nekime tko nije osuđen za kriminalno djelo!

Bezobrazno je da se nigdje na službenim stranicama na jednom mjestu ne može pročitati što sve treba napraviti kad se selite iz Hrvatske. Irska ima web stranicu citizeninfo.ie na kojoj se može pročitati doslovno sve što je potrebno. Ako želite doznati nešto o hrvatskim propisima, morate čitati Narodne novine – još jedan idiotski relikt naslijeđen iz Jugoslavije – nepregledan, nečitak, nerazumljiv i potpuno beskoristan, no relevantan za kažnjavanje.

Koji je stvarni razlog takvih potraga sasvim je nejasno. Zašto je državi uopće bitno da zna u kojem trenutku državljani žive na kojoj adresi?

19.01.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0