NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KRŠĆANE NAZIVAJU 'NEVJERNICIMA' Članovi tursko-islamske organizacije iz Hamburga širili propagandu protiv Božića i Nove godine

Foto: Hamburger Abendblatt

Kritizirali ih političari CDU-a, SPD-a, Zelenih...

Br. pregleda: 8460

Foto: Hamburger Abendblatt

Autor: Z.S./Hamburger Abendblatt

Članovi organizacije Tursko-islamska unija Instituta za religiju (DITIB) ovih su dana putem društvenih mreža oštro kritizirali proslavu Božića i Nove godine u Njemačkoj, odnosno Hamburgu.

Tako su, primjerice, dijelili sliku na kojoj čovjek koji podsjeća na muslimana udara čovjeka obučenog u kostim Djeda božićnjaka, uz prigodne tekstove u kojima se pogrdno govori o Božiću i proslavi Nove godine. Hamburger Abendblatt piše kako se u tim tekstovima koristi riječ 'Kuffar' (nevjernik), što je isti rječnik kakav koriste teroristi IS-a, prenose riječi Ahmada Mansoura, autora knjige 'Generacija Alah'. Ditib je partner grada Hamburga u prevenciji salafizma.

Ahmad Mansour optužio je hamburški Senat za naivnost u odnosu prema islamizmu.

'Svake godine se govori protiv kršćanskih festivala i zapadnih vrijednosti', kaže Mansour. 'Ono što je novo je da su to dosad širili islamisti, a sada podupire turska vlada i njihove vjerske vlasti. Ovo je novi trenutak, zbog čega treba razmotriti Ditibovo djelovanje u Njemačkoj'.

'Ovi predstavnici Ditiba suprotstavljaju se društvu svojim otvorenim odbijanjem kršćanskih i legalnih blagdana u Njemačkoj', kazao je Andre Trepoll. 'Ovakav agresivan apel na članove njihovih zajednica nije u skladu s našim osnovnim vrijednostima tolerancije i poštovanja prema drugim religijama i pridonose dezintegraciji muslimanskih građana kroz namjerno obilježavanje', kazao je CDU-ovac, dodavši kako je 'označavanje kršćana i Židova u našoj zemlji kao nevjernika od strane nekih Ditibovih predstavnika potpuno neprihvatljivo'.

SPD-ov Kazim Abaci rekao je da ga je ponašanje članova Ditiba ostavilo bez riječi. 'Zeleni' Michael Gwosdz nazvao je slike koje su se dijelile društvenim mrežama 'potpuno neukusnim'. 'Tko god očekuje poštovanje ne bi smio biti toliko bez poštovanja', kazao je.

Čelnik Ditiba za Hamburg i Schleswig-Holstein Sedat Simsek rekao je da su 'oštri komentari Ditibovih zaposlenika na društvenim mrežama protiv Nove godine i Božića individualni slučajevi koji se provjeravaju'. Ditib odbija svaku formu prezira prema običajima i festivalima, no da uvijek treba vidjeti radi li se o preziru ili kritici običaja, kazao je Simsek.

Glasnogovornik senata Sebastian Schaffer rekao je da je pitanje koji vjerski festival posjećuju koji vjernici 'intrareligijska stvar, koja nije subjektom državnog nadzora'. 

06.01.2017.

Foto: Kolinda Grabar Kitarović Facebook

GRABAR-KITAROVIĆ TELEFONSKI RAZGOVARALA S MERKEL Evo o čemu

17.03.2018.

Dogovoren skori susret na rubu međunarodnog skupa. Više>

Foto: predsjednica.hr

(VIDEO INTERVJU) KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Svi hrvatski državljani diljem svijeta moraju imati pravo na elektroničko i dopisno glasovanje'

16.03.2018.

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'. Više>

Foto: Mario Žamić / wikimedia commons

OPTIMISTIČAN POTEZ Malo dalmatinsko mjesto nudit će 7500 kuna povratnicima iz inozemstva: 'Nisam siguran hoće li biti dovoljno, ali...'

16.03.2018.

Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a