NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KRŠĆANE NAZIVAJU 'NEVJERNICIMA' Članovi tursko-islamske organizacije iz Hamburga širili propagandu protiv Božića i Nove godine

Foto: Hamburger Abendblatt

Kritizirali ih političari CDU-a, SPD-a, Zelenih...

Br. pregleda: 8161

Foto: Hamburger Abendblatt

Autor: Z.S./Hamburger Abendblatt

Članovi organizacije Tursko-islamska unija Instituta za religiju (DITIB) ovih su dana putem društvenih mreža oštro kritizirali proslavu Božića i Nove godine u Njemačkoj, odnosno Hamburgu.

Tako su, primjerice, dijelili sliku na kojoj čovjek koji podsjeća na muslimana udara čovjeka obučenog u kostim Djeda božićnjaka, uz prigodne tekstove u kojima se pogrdno govori o Božiću i proslavi Nove godine. Hamburger Abendblatt piše kako se u tim tekstovima koristi riječ 'Kuffar' (nevjernik), što je isti rječnik kakav koriste teroristi IS-a, prenose riječi Ahmada Mansoura, autora knjige 'Generacija Alah'. Ditib je partner grada Hamburga u prevenciji salafizma.

Ahmad Mansour optužio je hamburški Senat za naivnost u odnosu prema islamizmu.

'Svake godine se govori protiv kršćanskih festivala i zapadnih vrijednosti', kaže Mansour. 'Ono što je novo je da su to dosad širili islamisti, a sada podupire turska vlada i njihove vjerske vlasti. Ovo je novi trenutak, zbog čega treba razmotriti Ditibovo djelovanje u Njemačkoj'.

'Ovi predstavnici Ditiba suprotstavljaju se društvu svojim otvorenim odbijanjem kršćanskih i legalnih blagdana u Njemačkoj', kazao je Andre Trepoll. 'Ovakav agresivan apel na članove njihovih zajednica nije u skladu s našim osnovnim vrijednostima tolerancije i poštovanja prema drugim religijama i pridonose dezintegraciji muslimanskih građana kroz namjerno obilježavanje', kazao je CDU-ovac, dodavši kako je 'označavanje kršćana i Židova u našoj zemlji kao nevjernika od strane nekih Ditibovih predstavnika potpuno neprihvatljivo'.

SPD-ov Kazim Abaci rekao je da ga je ponašanje članova Ditiba ostavilo bez riječi. 'Zeleni' Michael Gwosdz nazvao je slike koje su se dijelile društvenim mrežama 'potpuno neukusnim'. 'Tko god očekuje poštovanje ne bi smio biti toliko bez poštovanja', kazao je.

Čelnik Ditiba za Hamburg i Schleswig-Holstein Sedat Simsek rekao je da su 'oštri komentari Ditibovih zaposlenika na društvenim mrežama protiv Nove godine i Božića individualni slučajevi koji se provjeravaju'. Ditib odbija svaku formu prezira prema običajima i festivalima, no da uvijek treba vidjeti radi li se o preziru ili kritici običaja, kazao je Simsek.

Glasnogovornik senata Sebastian Schaffer rekao je da je pitanje koji vjerski festival posjećuju koji vjernici 'intrareligijska stvar, koja nije subjektom državnog nadzora'. 

06.01.2017.

Foto: Hina/Daniel Kasap

HRVATI IZVAN HRVATSKE, PAŽNJA Hrvatski sabor danas će raspravljati o vama

20.10.2017.

Izvješće podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen