NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.10.2017
tekst
tekst

Aktualno

ŠESTOSIJEČANJSKA DIKTATURA Na današnji dan prije 88 godina jugoslavenski integralisti došli su na svoje

foto: Wikimedia Commons

Kralj Aleksandar uveo je diktaturu.

Br. pregleda: 4077

foto: Wikimedia Commons

Autor: CroExpress

Aleksandar I. Karađorđević 6. siječnja 1929. godine rapustio je parlament Kraljevine SHS, zabranio rad svih političkih stranaka, sindikata i sl., zabranio političke skupove, uveo strogu cenzuru. Pojačan je policijski teror; politički protivnici su ne samo zatvarani, nego i ubijani. Proklamirana je ideologija 'integralnog jugoslavenstva' i promijenjeno ime države u Kraljevina Jugoslavija. Kralj Aleksandar uveo je diktaturu koja je u povijesti postala poznata kao Šestosiječanjska diktatura.

Iskoristivši ubojstvo Stjepana Radića i blokadu rada Narodne skupštine koja je uslijedila, kralj u proglasu objavljenom 6. siječnja 1929. proklamira da su 'ti žalosni razdori i događaji (...) pokolebali kod Naroda veru u korisnost te ustanove' te da zato između kralja i naroda 'ne može i ne sme biti više posrednika'. Ukida Vidovdanski ustav i osobno preuzima svu vlast. Za predsjednika vlade imenuje generala Petra Živkovića. Također su na neke druge civilne dužnosti, osobito u Hrvatskoj i Makedoniji, dovedene vojne osobe. Osnovana je Jugoslavenska nacionalna stranka koja je trebala proklamirati režimsku ideologiju.

Osnovan je posebni Sud za zaštitu države, koji prijekim postupkom sudi političkim protivnicima. Osobito se progone ilegalne grupe i organizacije kao što su hrvatski i makedonski nacionalisti, albanski i crnogorski separatisti te komunisti (protiv kojih je već 1920. bila donesena Obznana). Pojačan je policijski teror: premlaćivanja, mučenja, ubojstva. Na ulici je u Zagrebu ubijen hrvatski povjesničar prof. dr. Milan Šufflay, što je dovelo do međunarodne peticije koju su potpisali i Albert Einstein i Heinrich Mann.

U vladu generala Živkovića ušla su i petorica Hrvata, predstavnici krupnog kapitala, politički protivnici HSS-a, od kojih trojica drže ključne gospodarske resore: Slavko Švrljuga, predsjednik Zagrebačke burze i potpredsjednik Udruženja hrvatskih industrijalaca, postaje ministar financija; dr. Želimir Mažuranić, pravni zastupnih velikih poduzeća, ministar je trgovine i industrije; prof. dr. Oto Frangeš, prije Prvog svjetskog rata član bosanske vlade, ministar je poljoprivrede.

Kralj se također mogao osloniti na podršku zemalja koje su u kraljevini imale uložen znatan kapital, osobito Francuske i Čehoslovačke. Međutim s vremenom se u demokratskim zemljama javlja snažna osuda jugoslavenske diktature, tako da i Francuska i Čehoslovačka 1931. godine vrše pritisak na kralja da izvrši ograničene reforme.

Godine 1931. kralj odustaje od otvorene osobne diktature, ali stvarno se ništa nije promijenilo. Donesen je Oktroirani ustav i provedeni formalni parlamentarni izbori na kojima se pojavila samo jedna stranka, režimska Jugoslavenska radikalna zajednica.

Diktatura je imala vrlo usku socijalnu i političku bazu, a ekonomski je bila neuspješna. Iste godine kad je diktatura uvedena izbija u svijetu velika ekonomska kriza, koja pogađa i Jugoslaviju. Diktatura ekonomski pogoduje samo krupnim kapitalistima, osobito financijskoj oligarhiji. Ideologija uništenja 'plemenskih' razlika izazvala je kod svih naroda suprotan učinak. Mnogi koji su je u početku podržali odstupaju, a oni koji su se pasivizirali počinju pružati aktivni otpor.

Seljačko-demokratska koalicija početkom studenoga 1932. objavljuje tzv. Zagrebačke punktacije, koje potpisuju i Ante Trumbić i Mile Budak. Zbog te je rezolucije Maček osuđen na tri godine robije.

Srbijanska oporba (Demokratska stranka, Savez zemljoradnika) mijenja svoja politička opredjeljenja i prihvaća suradnju sa Seljačko-demokratskom koalicijom i federalizam kao način rješavanja nacionalnog pitanja u Jugoslaviji.

Kralj Aleksandar ubijen je u Marsejskom atentatu 1934. Sljedeće godine održani su izbori, ali snažni oblici diktature opstali su i dalje.

(Izvor: Wikipedia)

06.01.2017.

AKO ŽELITE SLATKU MAČKICU, EVO JE Vada čeka samo na vas

16.10.2017.

Možete ju doći upoznati, družiti se s njom, a sve ostale informacije dobit ćete na 098/205-049. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia B - Merklingen

FOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan