NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2018
tekst
tekst

BiH

DODIK HUŠKA Vojsku BiH nazvao neprijateljima, a vojnike pozvao na neposluh

Foto: Hina/Tanja Valić/Tanjug

Vojska ne smije sudjelovati na paradi.

Br. pregleda: 1504

Foto: Hina/Tanja Valić/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ponudilo je vlastima Republike Srpske usluge dijela svog vojnog orkestra na manifestacijama koje u tom entitetu planiraju za 9. siječnja kako bi obilježili neustavni praznik pod nazivom ‘dan republike’ no to je silno razljutilo predsjednika RS Milorada Dodika koji je planirao vojni mimohod a nakon što su mu planovi osujećeni oružane snage BiH proglasio je ‘neprijateljskima’.

Dodik je posebnim dopisom od Ministarstva obrane BiH tražio da u svečanostima planiranim za naredni ponedjeljak u Banja Luci odnosno u paradi koju tamo kane upriličiti sudjeluje Treća pješačka pukovnija oružanih snaga BiH u čijem su sastavu vojnici srpske nacionalnosti.

Taj je zahtjev odmah izazvao proturječna reagiranja s obzirom da je Ustavni sud BiH obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim pa bi vojnici na Dodikovoj paradi izravno kršili državne zakone.

Iz Ministarstva obrane BiH u srijedu je priopćeno kako je donesena odluka da dio orkestra oružanih snaga može sudjelovati na ceremonijama u Banja Luci no isključivo u onima koje se odnose na polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulima u nedavnom i u Drugom svjetskom ratu.

O ostatku Dodikovog zahtjeva u priopćenju nema niti riječi iz čega proistječe kako je on zapravo odbijen što je odluka koja je u isključivoj ovlasti ministrice obrane Marine Pendeš (HDZ BiH).

Dodik je odmah reagirao tvrdnjom kako ministrica obrane nema pravo na takvo tumačenje zakona proglasivši njenu odluku ‘udarom na RS’.

‘Smatrat ćemo da su oružane snage BiH na ovaj način, nesudjelovanjem, neprijateljske nastrojene prema RS’, kazao je Dodik kako ga citira entitetska agencija Srna.

Uz to je profesionalne vojnike neizravno pozvao na neposluh njihovom zapovjednom lancu obećavši im svaku potporu i zaštitu ukoliko se ipak odazovu pozivu iz Banja Luke i uključe se u paradu.

Na polemike o tome trebaju li ili ne vojnici iz sastava oružanih snaga države sudjelovati u ceremijama 9. siječnja komentar je dao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

‘Naravno da to ne dolazi u obzir jer bi to bilo suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda i ne bi bilo po zakonu BiH. Ne bi trebali ignorirati odluke Ustavnog suda i prkositi im’, kazao je Izetbegović za televiziju N 1.

Istodobno je poručio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da dobro razmisli hoće li 9. siječnja doći u Banja Luku jer bi to moglo imati nepovoljni utjecaj na ukupne odnose između Beograda i Sarajeva.

‘Nikolić bi trebao doći u veljači u Sarajevo. Kada je u pitanju dolazak u Banja Luku javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa, na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama’, kazao je Izetbegović.

05.01.2017.

S potpisivanja ugovora (foto: Vlada.hr)

'POTEZ HRVATSKE JE NEKOREKTAN I NEDOBROSUSJEDSKI' Predsjedatelj Vijeća ministara BiH opet napao hrvatski megaprojekt

24.04.2018.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor. Više>

Foto: Hina

IZETBEGOVIĆ O NOVOM RATU U BIH 'Ne mislim da će ga biti, no moramo se pripremati za 'ne daj Bože''

13.04.2018.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proiozvodnju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije