NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

BiH

PROSLAVA 'DANA RS' Dodikova zastupnica prijeti: 'Ako Hrvati zabrane sudjelovanje vojske na paradi...'

Foto: Hina/Tanjug

Proslava neustavnog praznika.

Br. pregleda: 10668

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Policija Republike Srpske uvodi izvanredne mjere sigurnosti na području Banja Luke 9. siječnja kada bi u tom gradu trebalo biti organizirano obilježavanje neustavnog praznika nazvanog ‘dan RS’, potvrđeno je u srijedu iz entitetskog ministarstva unutarnjih poslova.

Odlukom ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača uz uobičajene mjere pojačanog osiguranja poput povećanog broja policajaca na ulicama uvedena je i zabrana prometovanja motornih vozila težih od 3,5 tona kroz središte Banja Luke ali i zabrana uporabe dronova osim uz posebne suglasnosti.

Već od 6. siječnja u RS-u uvodi se zabrana prometovanja vozila koja prevoze eksplozivne tvari, uz iznimku onih koja dopremaju pirotehniku za vatromet koji bi trebao označiti vrhunac proslave 9. siječnja.

Ministar Lukač ranije je najavio kako će njegovi policajci sudjelovati u defileu koji vlasti RS najavljuju kroz središte Banja Luke narednog ponedjeljka.

Njima će se pridružiti vatrogasci i pripadnici civilne zaštite no i dalje je neizvjesno hoće li se ispuniti želja predsjednika RS Milorada Dodika da među sudionicima parade budu i srpski pripadnici oružanih snaga BiH.

Takav zahtjev upućen je Ministarstvu obrane BiH koje donosi konačnu odluku no načelnik zajedničkog stožera oružanih snaga general Anto Jeleč kazao je kako se on tome izričito protivi.

‘Ustavni sud BiH je donio odluku o neustavnosti tog praznika. S obzirom na to da smo legalisti, smatram da pripadnici OS BiH ne bi trebali sudjelovati u obilježavanju tog dana’, izjavio je general Jeleč kako ga citiraju banjolučke ‘Nezavisne novine’.

Ključni dio oružanih snaga BiH čine tri pukovnije koje u biti slijede tradiciju vojski iz proteklog rata pri čemu Treća pješačka pukovnija baštini onu bivše vojske bosanskih Srba.

Srpski dužnosnici u tijelima vlasti u BiH upravo u tome vide opravdanost njihova zahtjeva da se pripadnici te postrojbe uključe u obilježavanje 9. siječnja kojega kane proslaviti u znak sjećanja na dan kada je 1992. proglašena tvorevina pod nazivom ‘srpska republika BiH’ iz koje je nastala današnja RS.

Doministar obrane Boris Jerinić ocijenio je kako svatko u BiH ima pravo obilježavati praznike koje želi i da to vrijedi sve dok se na državnoj razini ne donese jedinstveno rješenje dok zastupnica Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Dušanka Majkić otvoreno prijeti kako će o stajalištu generala Jeleča ali i ministrice obrane Marine Pendeš ovisiti kako će se iz RS-a ubuduće odnositi prema političkim zahtjevima Hrvata u BiH.

‘Bit će zanimljivo vidjeti na koji način će reagirati ministrica obrane i načelnik zajedničkog stožera OS BiH koji dolaze iz reda hrvatskog naroda, iz kojeg konstantno pričaju o ugroženosti. Ako zabrane sudjelovanje u paradi onda će RS vidjeti kako i što dalje’, kazala je Majkić.

Nakon što ‘dan RS’ 9. siječnja proslave u Banjoj Luci entitetske vlasti su obilježavanje tog datuma dan kasnije najavile i u distriktu Brčko iako je to administrativno-teritorijalna jedinica koja je potpuno autonomna i izvan je sastava RS.

Dodik tamo planira posebno primanje a bit će organiziran i vjerski dio proslave.

Svečanostima u Banjoj Luci u ponedjeljak trebao bi nazočiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kojega je Dodik osobno pozvao no ta činjenica mogla bi dodatno zakomplicirati odnose između Beograda i Sarajeva.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović kazao je kako se od svakoga pa i dužnosnika drugih država očekuje poštivanje odluka Ustavnog suda BiH a taj je sud proglasio neustavnim 9. siječnja kao praznik kao i referendum koji su s tim u vezi organizirale vlasti RS.

Džaferović je kazao kako bi Nikolićev dolazak u Banja Luku 9. siječnja predstavljao jasan izraz nepoštivanja BiH kao države.

Mediji u BiH upozoravaju kako bi Nikolićevo odazivanje Dodikovu pozivu moglo dovesti u pitanje službeni posjet šefa srbijanske države Sarajevu planiran za veljaču.

04.01.2017.

Foto: Hina

U BiH TRENUTAČNO Oko dvije i pol tisuće migranata, četiri tisuće napustilo zemlju

20.06.2018.

Od početka godine registriran je ulazak nešto više od 6600 ilegalnih migranata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji