NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO) KOMADIĆ RAJA NA HRVATSKOM TLU: Zovu ih Male Plitvice i skrivena su čarolija Hrvatske

Foto: screenshot/YouTube

Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera pa ih zbog toga zovu još i Male Plitvice.

Br. pregleda: 30540

Foto: screenshot/YouTube

Autor: I.A./wikipedia/TZ grada Slunja

Rastoke su prigradsko naselje grada Slunja, slikovito mjestašce smješteno na oko 100 km od Zagreba uz magistralnu cestu D1 Karlovac - Plitvička jezera.

Samo ime nam govori da se tu nešto rastače, a to je rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojemu toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

U rupama rastočke sedre žive i vidre, koje su se u velikom broju vratile nakon dužeg izbivanja. Tako na primjer, ako se nađete u Rastokama u ljetnim mjesecima, možete vidjeti vidre kako brižno grade svoje brane.

Male Plitvice

Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera pa ih zbog toga zovu još i Male Plitvice. Od samih Plitvičkih jezera udaljene su oko 33 km.

Slapovi Slunjčice, ujedno s Plitvičkim jezerima, dugo su bili nepoznati zbog svoje prometne izoliranosti.

Davne 1860. godine jezikoslovac i putopisac Adolf Veber Tkalčević Rastoke opisuje kao neopisivu milinu prizora i poziva putnike namjernike da dođu, vide i da se dive, a jedan od slapova opisuje kao ogroman crijep s velikim cvjetnime uzorkom, dok drugi naziva ogromnom rimskom Fontanom di trevi po hrvatskome kroju.

Uvršetne u Registar nepokretnih spomenika kulture

Zbog skladnosti graditeljske, povijesne i etnografske baštine, Rastoke su 1969. godine uvršetne u Registar nepokretnih spomenika kulture pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Tijekom Domovinskog rata, Rastoke su potpuno uništene i devastirane. Obnovljene su uz pomoć Ministarstva obnove i razvitka.

Danas je turistička aktivnost Rastoka oživljena tako da nalazimo mogućnost smještaja, posjeta mlinicama, ugostiteljsku ponudu, likovnu koloniju u lipnju, auto-kamp, i drugo, a Slunjčica obiluje prvorazrednom autohtonom pastrvom koju u lokalnom restoranu poslužuju netom uhvaćenu iz brzaka.
Poznat je i ukusni rastočki domaći beskvasni kruh koji se radi od nekoliko vrsta žitarica i ima visoku prehrambenu vrijednost.

Iako predivne u svako godišnje doba, Rastoke posebno zadivljuju zimi. 'Predivna i bijela zima tepih od lišća zamjeni pahuljama, dok slapovi neumorno stvaraju nove ledene oblike. U pećima pucketaju drva, a noću ulične lampe stvaraju bajke. Sanjke, skije, topla odjeća i užitak na nedirnutim, snježnim krajolicima je zagarantiran', ovako to opisuju u Turističkoj zajednici grada Slunja.

(VIDEO) NESTVARNA LJEPOTA Uživajte nekoliko minuta u zadivljujućoj zimskoj idili Plitvičkih jezera

30.12.2016.

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Foto: Wikipedia / Zoran Stupar

HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Veliko povećanje ilegalnih prelazaka, ovih pet županija uskoro će se naći na migrantskoj ruti

20.04.2018.

Među 1.371 nezakonitih migranata najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu