NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Aktualno

OBAMA PROTJERAO 35 RUSKIH DIPLOMATA Trump nakon sankcija: 'Trebamo se baviti važnijim stvarima'

Foto: The White House, Michael Vadon/Flickr

Sankcije zbog navodnog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

Br. pregleda: 3836

Foto: The White House, Michael Vadon/Flickr

Autor: CroExpress/Hina

Izabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se idućeg tjedna sastati s čelnicima američkih tajnih službi, nakon odluke predsjednika Obame da uvede sankcije Rusiji zbog navodnog uplitanja u predsjedničke izbore.

Trump je u priopćenju rekao kako očekuje da ga vodeći ljudi obavještajne zajednice izvijeste o svim činjenicama.

No, dodao je da je 'vrijeme da se naša zemlja počne baviti važnijim i boljim stvarima'.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore.

Trump je ranije rekao da ne vjeruje u te optužbe i nejasno je hoće li novi predsjednik, koji je u nekoliko navrata javno hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukinuti najnovije mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine i Sirije.

Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene.

U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je 'prijateljske i zemlje saveznice' SAD-a da 'zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces'.

Američki State Department je ranije objavio da je zatvorio dvije ruske zgrade u Marylandu i u New Yorku, koje Rusi navodno koriste za obavještajni rad i nepoželjnima proglasio 35 ruskih diplomata kao odgovor na pritiske na američke diplomate u Moskvi.

'Ruski hakeri utjecali na američke izbore'

Obama je ranije najavio da će odgovoriti Rusiji nakon hakiranja koja su omela izbornu utrku između Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

U izjavi u četvrtak Obama je naveo da je sankcionirao devet entiteta ili pojedinaca, među kojima su GRU i FSB, dvije ruske obavještajne službe i tvrtke koje su dale materijalno podupirale informatičke operacije GRU-a.

Američko ministarstvo financija je također kaznilo dvojicu Rusa optuženih za hakiranja s ciljem skupljanja kapitala ili osobnih podataka.

Visoki američki dužnosnik rekao je da ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD.

Ambasador neće biti protjeran

Pristup dvama kompleksima zgrada, koje ruski dužnosnici koriste za obavještajne sastanke, bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je.

'Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom', rekao je dužnosnik.

'Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji', rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

30.12.2016.

Foto: B&K

BMW VEĆ OD 199€ MJESEČNO Odlična prilika za Hrvatima omiljeni njemački automobil

25.05.2018.

Ako ste zainteresirani za kupnju, javiti se možete Admiru Baliću. Više>

Foto: HTZ

FOTO Hrvatska vina predstavljena u centru Münchena: 'Najbrojniji konzumenti su naši iseljenici'

21.05.2018.

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart