NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI MEDIJI OBJAVILI PRIČU O 'SIROMAHU S GOLUBOVIMA' Brat iz Njemačke ga prepoznao: 'Razdvojio nas je Domovinski rat'

Foto: screenshot Nova TV

Said je dobio kuću pa našao i vlastitog brata.

Br. pregleda: 7446

Foto: screenshot Nova TV

Autor: I.A.

Hrvatski mediji objavili su priču o 'čovjeku s golubovima' 72-godišnjem Saidu Muharemiju - Muji iz Pule koji živi u trošnoj, improviziranoj kućici, nema ništa ali je sretan s golubovima i mačkama koje ga griju u hladnim zimskim mjesecima. Puljani ga znaju jer gradom uvijek šeta sa širokim osmijehom i golubovima na glavi.

Iako ga svi znaju, rijetko je tko zastao kako bi saznao tko je zapravo Mujo. Sve do jednog kišnog dana, kada mu je 17-godišnja Marina Jurić ponudila kišobran. To je bio trenutak kada se rodilo neobično prijateljstvo.
Jer, kada je vidjela kako i gdje živi taj starac, Marina ga više nije mogla ostaviti samoga - srce joj se slomilo.

Ona i sestra kupile su za Saida zimske cipele, jaknu, hlače... Kako kaže 'htjeli su ga bar malo opremiti za zimu jer im je rekao da mu zna biti jako hladno'.

Tu priča ne staje, zapravo tu priča počinje.

Brat ga prepoznao

Nakon objave priče u jednoj emisiji na hrvatskoj televiziji, i portali su prenijeli priču o sretnom siromahu Saidu.

Nakon nekog vremena dogodilo se čudo. Portalu 24 sata javio se njegov brat Akif iz Njemačke.

Obitelj je kontaktirala novinare mailom..
'Od kada je tata u novinama vidio svog brata, ne prestaje plakati', stajalo je u mailu. Braći koju je razdvojio Domovinski rat osigurali da se čuju telefonski. Kako je Said nagluh, nije uspio čuti što mu brat govori, ali razmijenit će poruke.

'Po slikama iz novina vidio sam gdje živi moj brat i to je žalosna stvar. Iako sam planirao doći za Uskrs, probat ću i prije doći da ga vidim i da se nađemo nakon više od 20 godina. Rastavio nas je Domovinski rat', rekao je za 24 sata Akif, koji se ražalostio uvjetima u kojima njegov brat živi.

Said dobio 'svoj hotel'

Spomenimo i kako je mlada Puljanka pokrenula akciju 'Pomozimo Saidu'.

Više ne živi u trošnoj, vlažnoj, improviziranoj kućici od dasaka i plastičnih vrećica, već mu je Puljanin Damir I. poklonio kamp kućicu, koju Said naziva 'svojim hotelom'.

'Saidu je bio nuđen dom za starije osobe, no on to nije htio prihvatiti. Nudili su mu pučku kuhinju, ali on je to nekako odbijao jer je želio biti sam sa svojim golubovima i mačkama koje hrani. To poštujemo, pa mu pomažemo onako kako on to želi i sad je presretan', rekla je za taj portal Marina Jurić. Dodaje kako će se idućih dana očistiti teren na kojem Said živi. Riječ je o gradskom zemljištu.

U Pulu se Said doselio 60-ih godina. Radio je godinama u velikoj buci što mu je 90 posto oštetilo sluh i ne čuje dobro. Mirovinu je stekao radeći u Siporexu, a rodom je iz Makedonije.

30.12.2016.

Foto: Zrinska Garda Čakovec

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO Sjećanje na mučeničku smrt Zrinskog i Frankopana

22.04.2017.

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske. Više>

Foto: Hina/Mario Strmotić

KOMARICA PISAO DODIKU 'Rušili ste crkve, ubijali svećenike i protjerali desetke tisuća katolika, a već pet godina izbjegavate sastanak'

22.04.2017.

Dodikove objede nazvao je ‘čudnim, proizvoljnim, netočnim i nedobronamjernim’. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik