NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.12.2017
tekst
tekst

Aktualno

POTPISANO PRIMIRJE U SIRIJI Jamci mira Rusija, Turska i Iran - stupa na snagu u ponoć

Foto: Kremlin.ru

Primirje isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine.

Br. pregleda: 2939

Foto: Kremlin.ru

Autor: CroExpress/Hina

Primirje u Siriji kojem su jamci Rusija, Turska i Iran stupa na snagu u ponoć te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine. Objavili su to i ruska i sirijska vlada te pobunjenici nakon potpisivanja sporazuma.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka s ministrima obrane Sergejom Šojguom i vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su potpisana tri dokumenta koja otvaraju put za rješenje sirijske krize. Odluka o prekidu sukoba donesena je u svrhu stvaranja povoljnih uvjeta za potporu političkom rješavanju sirijske krize, objavio je zapovjednik sirijske vojske, a prenijela državna novinska agencija SANA.

Tri su dokumenta potpisana: prvi je između sirijske vlade i i oružane oporbe o prekidu vatre na cijelom sirijskom teritoriju, rekao je Putin. Drugi dokument odnosi se na primjenu mjera za nadzor prekida vatre. Treći dokument je izjava o spremnosti (strana u sukobu) da počnu mirovne razgovore kako bi se riješila sirijska kriza, rekao je Putin.

Sirijska oporba koja je potpisala sporazum objavila je da se primirje ne odnosi na područja koja nadzire tzv. Islamska država (IS) te na frontu Al-Nusru i s njima povezane skupine, a to je prije potvrdila i sirijska vlada.

Rusija, Turska i Iran jamčit će da se to primirje poštuje, rekao je Putin. Ruski predsjednik najavio je i smanjivanje ruske vojne nazočnosti u Siriji. Slažem se s prijedlogom ministarstva obrane o smanjivanju naše vojne nazočnosti u Siriji. No, nastavit ćemo borbu protiv međunarodnog terorizma, naglasio je.

Ministar Lavrov izrazio je nadu da će se SAD pod novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji stupa na dužnost potkraj siječnja, pridružiti ruskoj inicijativi u Siriji.

29.12.2016.

Pixabay: Mizter_x94

NOVA POLITIKA YouTube uklanja sve video sadržaje povezane s ekstremistima i terorističkim skupinama

14.11.2017.

Njemačka je u lipnju usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar