NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

EU

IZBORNA SUPERGODINA Angela Merkel mora skrenuti pozornost s izbjegličke krize da bi dobila izbore

Foto: Tobias Kleinschmidt/wikimedia

Ekonomsku politiku treba staviti u središte pozornosti.

Br. pregleda: 2624

Foto: Tobias Kleinschmidt/wikimedia

Autor: Hina/CroExpress

Protekla godina bila je teška za njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezinu vladu, no sljedeća, izborna, mogla bi biti i teža ne uspije li demokršćanska Unija CDU/CSU u predizbornoj godini skrenuti pozornost javnosti s izbjegličke krize i ekonomsku politiku staviti u središte pozornosti.

Već ono što se dogodilo u prošloj novogodišnjoj noći na glavnom željezničkom kolodvoru u Koelnu u dobroj je mjeri obilježilo godinu na izmaku. Nekoliko stotina muškaraca seksualno je zlostavljalo i pljačkalo prolaznice, a nakon nekoliko dana se otkrilo da je većina počinitelja arapskog porijekla, najvećim dijelom izbjeglice koje su tijekom 2015. stigle u Njemačku.

Izbjeglički val iz 2015. tako je postao događaj koji je 'kumovao' svim važnijim političkim događajima i obratima u ovoj godini. To je postalo jasno već u ožujku kada je na lokalnim izborima u tri savezne pokrajine desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela senzacionalne uspjehe i ponajprije 'otela' birače upravo CDU/CSU-u.

Serija neuspjeha vodećih etabliranih narodnih stranaka, Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), nastavila se i na lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje te u Berlinu. AfD je postao politička snaga koju se više ne može i ne smije ignorirati i u čiji ulazak u Bundestag na izborima 2017. više nitko ne dvoji.

Takav uspon populističke Alternative za Njemačku najviše pogađa Angelu Merkel i njezine demokršćane, ali posebno izaziva paniku u bavarskom CSU-u.

CSU zna zašto je njezina politička legenda Franz Josef Strauss još osamdesetih godina prošlog stoljeća ustvrdio kako 'desno od CSU-u ne smije postojati stranka s demokratskim legitimitetom', smatrajući to velikom opasnošću za demokršćane u Njemačkoj.

Sada se takva stranka pojavila i na valu kritika blagonaklone kancelarkine politike prema izbjeglicama u nekim dijelovima Njemačke uživa potporu i preko 20 posto birača, a svaki novi događaj poput napada na berlinski božićni sajam 19. prosinca, predstavlja vodu na mlin AfD-a.

Zato bavarski CSU od samog početka izbjegličkog vala 'puše za vrat' Angeli Merkel i traži da odustane od svoje izbjegličke politike. Snažan pritisak na kancelarku s moćnog bavarskog krila niti u 2017. zasigurno neće izostati.

Gospodarska lokomotiva i dalje vuče

Drugi dio njemačke stvarnosti je odlično ekonomsko stanje. U usporedbi s političkim događajima poztivne vijesti iz gospodarstva djeluju kao da su iz nekog paralelnog svemira. Njemačka gospodarska lokomotiva i dalje vuče nesmiljenom snagom. Rekordne statistike, koje iz mjeseca u mjesec ukazuju na rekordno niske stope nezaposlenosti, otvaraju prostor za iznimno snažnu radnu imigraciju, koja je najveća u posljednjih nekoliko desetljeća.

No, i u tom području neizbježno se otvara pitanje izbjeglica, jer čak ni ovako zdravo i radne snage željno njemačko tržište rada nije u stanju apsorbirati stotine tisuća slabo ili nedostatno obrazovanih useljenika. Još je na kraju 2015. socijaldemokratska ministrica rada Andrea Nahles trezveno ukazala na to da toliko spominjani i u medijima eksploatirani primjer 'liječnika iz Sirije', kao model novovjekog izbjeglice, u stvarnosti ne postoji.

Posljednje statistike govore o broju od oko 400.000 nezaposlenih izbjeglica. Njihov broj bi mogao drastično porasti u sljedećoj godini, kada većina njih bude izišla iz raznih socijalnih i integracijskih programa koji, kako ukazuju njemačke industrijske komore, pridošlice iz Afganistana, Sirije ili Iraka, prije svega zbog nepoznavanja jezika, neće dostatno pripremiti za zahtjevno njemačko tržište rada.

Porast stope nezaposlenosti, i to zahvaljujući izbjeglicama, posljednje je što kancelarka Angela Merkel treba u izbornoj godini.

Stiže 'izborna supergodina'

A u Njemačkoj je na pomolu 'izborna supergodina', kako to vole nazivati njemački mediji. Prije izbora za Bundestag u rujnu odražavaju se lokalni izbori u tri savezne pokrajine, od kojih su svakako najznačajniji oni za parlament najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije u svibnju.

Doduše, malo tko dvoji oko toga da će Unija CDU/CSU na saveznim izborima izići kao najjači politički čimbenik. No pitanje je koliko će Unija zbog kancelarkine izbjegličke politike izgubiti birača koji će prijeći AfD-u. S obzirom na činjenicu da od gubitka birača koji prelaze populistima pati i SPD, upitne su političke konstelacije koje će nastati nakon izlaska na birališta u rujnu.

Kancelarsku karijeru Angele Merkel mogao bi okončati i lijevi savez socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevice. No ovakav politički brak je, prije svega zbog populističkih izleta u desničarske vode nekih čelnika Ljevice poput Sahre Wagenknecht, malo vjerojatan.

Rezultati njemačkih izbora ovisit će i o uspjehu populista u susjedstvu, Nizozemskoj i Francuskoj, gdje su sljedeće godina na programu također važni izbori.

Godina 2017. će tako i dalje biti u znaku događaja iz 2015. i kao posljedica globalnih zbivanja, poput rata u Siriji, na koje Njemačka kao i Europske unija, nemaju previše utjecaja.

29.12.2016.

Ilustracija (foto: Chidoscool2 / wikimedia commons)

HRVATU 15 MJESECI UVJETNO Austrijski sud ga osudio zbog 'Hitlerovog pozdrava' na Bleiburgu

20.06.2018.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje zabranjenih simbola na ovogodišnjoj komemoraciji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji