NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2017
tekst
tekst

Poslovne Vijesti

VIKENDICE U 'HRVATSKOJ TOSCANI' Prodaju se u bescjenje, već za četiri, pet tisuća eura

Foto: Misalalic/wikimedia

Na tržištu se stvorio nesrazmjer između cijene i realne vrijednosti.

Br. pregleda: 8981

Foto: Misalalic/wikimedia

Autor: CroExpress/Deutsche Welle

Vikendice i kuće u 'hrvatskoj Toscani' prodaju se u bescijenje. Ono što je za vlasnike 'teret', za potencijalne kupce može biti dobra prilika, piše Deutsche Welle u članku naslovljenom:
'Kuća, voćnjak i vinograd jeftiniji od starog automobila'.

Banovo brdo, dio Baranje koji se naziva i 'hrvatska Toscana' zbog južnih obronaka na kojima se uzgaja vrlo kvalitetna vinova loza, jedna je od najatraktivnijih kontintinentalnih destinacija u Hrvatskoj. U blizini je Osijeka, parka prirode Kopački rit i ima mnogobrojne vinske ceste i biciklističke staze. No, trenutačna situacija bacila je tamošnje nekretnine u bescjenje, navode.

Razlog tome je, pišu, novi način života koji je sasvim drugačiji prije trideset godina i danas, tranzicija i emigracija.

'Danas je kuća ili vikendica u Slavoniji ili Baranji postala luksuz mnogima – i to uglavnom zbog nedostatka vremena, a ne novca. Oni koji su nekretnine naslijedili, žele ih se što prije riješiti, a najavljeni porez na nekretnine dodatno stvara strah.', ističu u članku.

Upravo iz tih razloga na tržištu se stvorio nesrazmjer između cijene i realne vrijednosti, piše DW i dodaje kako se u okolici Osijeka može kupiti kuća u kojoj je, da bi bila useljiva, potrebno dovesti samo ličioca za već sedam do osam tisuća eura, a starije kuće u koje je potrebno ipak malo više uložiti, ali s većim parcelama zemlje, prodaju se za nevjerojatnih četiri do pet tisuća eura.

Krunoslav Šabić koji se već godinama bavi trgovinom nekretnina za DW kaže da je situacija na tržištu uvjetovana mnogim okolnostima.

'Nekretnine najviše kupuju mlađi parovi koji su tek pred zasnivanjem obitelji, ali današnji način života ne ostavlja puno slobodnog vremena pa se najviše traže stanovi u gradu i u blizini radnog mjesta. Danas su radna vremena takva da čovjeku ostavljaju malo vremena da održava dvorište, kuću općenito. Do 15 sati rade još samo javne službe, ostali dolaze kući mnogo kasnije i ritam života je takav da malo tko ima vremena kositi travu i brinuti se o okućnici.'

Ipak na kraju članka zaključuje se kako situacija nije tako crna jer mnogi kupnju nekretnina u ovom području vide kao dobru investiciju čija će cijena samo rasti sa razvojem turizma koji postaje sve brže rastuća grana gospodarstva i na kontinentu.

28.12.2016.

Foto: HTZ

'PRODAVALI' HRVATSKI TURIZAM U JAPANU Tri odredišta posebno su predstavljena domaćinima

22.09.2017.

Radionici je prisustvovalo 62 stranih sudionika te 12 predstavnika medija. Više>

Foto: HGK

20 GODINA AKCIJE 'KUPUJMO HRVATSKO' Hrvatska gospodarska komora vas poziva na sudjelovanje

19.09.2017.

Ovogodišnja akcija u Zagrebu trajat će dva dana. Više>

Foto: Pixabay.com

HRVATSKI GOSPODARSTVENICI IDU U RUSIJU S PREDSJEDNICOM I vi se možete pridružiti, prijavite se ovdje

19.09.2017.

Točan datum odlaska i povratka te program posjeta bit će objavljen čim se usuglase predsjednički protokoli. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu