NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.08.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TRUMP O MUSLIMANSKOJ IMIGRACIJI U SAD 'Vidite da sam bio 100 posto u pravu'

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je pozvao na privremenu zabranu muslimanima za ulazak u zemlju.

Br. pregleda: 4582

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Autor: Hina/CroExpress

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nazvao je u srijedu ovotjedne napade u Berlinu i Ankari ‘groznim’ te rekao kako se pokazalo da je u pravu glede svojih planova da obuzda imigraciju muslimana u Sjedinjene Države.

‘To što se događa je grozno, grozno’, rekao je Trump novinarima upitan za napad kamionom u kojem je ubijeno 12 ljudi na Božićnom sajmu u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj u Ankari.

Islamska država je preuzela odgovornost za ubojstva u Berlinu, a napadač u Turskoj je vikao o ratu u Siriji dok je pucao u veleposlanika Moskve koja pomaže sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv pobunjenika u dugom građanskom ratu u toj zemlji.

Trumpa su novinari pitali u njegovu odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi hoće li zločini u ponedjeljak utjecati na njegova razmišljanja o uvođenju zabrane za ulazak muslimana u Sjedinjene Države ili o registru za imigrante iz muslimanskih zemalja.

‘Znate moje planove. Cijelo vrijeme se pokazuje da sam u pravu, 100 posto u pravu. Ono što se događa je sramotno’, rekao je Trump.

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je pozvao na privremenu zabranu muslimanima za ulazak u zemlju kao sredstvo u borbi protiv terorizma, što je dovelo do kritika u zemlji i izvan nje. On je to kasnije preformulirao u prijedlog privremenog prekida imigracije iz područja koja se smatraju izvoznicima terorizma i gdje se ne mogu osigurati provjere.

U ponedjeljak je Trump okrivio za napad u Berlinu Islamsku državu i druge islamske militante koji ‘stalno vrše pokolje kršćana u njihovim zajednicama i mjestima bogoštovlja kao dio njihova svjetskog džihada’. Odgovornost za napad kamionom je preuzela Islamska država.

Upitan za spominjanje kršćana novoizabrani predsjednik je u srijedu proširio svoj odgovor. ‘To je napad na čovječanstvo i mora se zaustaviti’.

‘To što se događa je sramotno’, rekao je Trump dodajući kako nije razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom od napada u Berlinu i Ankari.

Trump je kritičan prema Obami i svojoj demokratskoj protivnici na izborima u studenom bivšoj državnoj tajnici Hillary Clinton zato što, kako kaže, oklijevaju jasno odrediti islamsku militantnost kao opasnost.

Trump je u srijedu dobio predsjednički dnevni sažetak, najpovjerljiviji i strogo čuvani vladin dokument, priopćio je njegov prijelazni tim.

Magnat nekretnina i bivša zvijezda televizijskog reality showa, koji je javno izražavao sumnje u neke zaključke obavještajne zajednice, dobiva informacije otprilike jedanput tjedno, daleko rjeđe nego nedavni novoizabrani predsjednici, prema američkom dužnosniku koji je s time upoznat.  

22.12.2016.

Pothodnik u Importanne centru (foto: Zoran Stupar)

ZAGREPČANKE NA METI AZILANATA Drugi pokušaj silovanja u samo tjedan dana

21.08.2017.

Istražitelji su napad okarakterizirali samo kao bludnu radnju. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

NACIJA I DRŽAVA U HRVATSKOJ MORAJU BITI JEDNO Kao što je to u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji...

21.08.2017.

Nacionalne države su trajna vrijednost, ali nikako nisu osamljeni otoci. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart