NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

BiH

VIŠEMILIJUNSKA POMOĆ Hrvatska financijski potiče povratak i život Hrvata u BiH

Foto: Hina/Fena

Financiranje projekata.

Br. pregleda: 2894

Foto: Hina/Fena

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska će financijski pomoći 28 projekata namijenjenih poticanju povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u BiH, a odluku o dodjeli financijske potpore tim projektima za ovu godinu donio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Projekti, koje hrvatska država sufinancira s iznosima u rasponu od 40.000 do 370.000 kuna, pokrenuti su u različitim dijelovima BiH, od Sarajeva i Mostara do Domaljevca i Kupresa.

Najveći odobreni iznos, 370.000 kuna, namijenjen je Fondaciji za stipendiranje studenata iz Sarajeva, odnosno izgradnji studentskog doma za studente Hrvate katolike, a najmanji, 40.000 kuna, Udruzi Hrvata za povijesni i kulturni identitet Don Juraj Gospodnetić iz Bosanskog Grahova, odnosno sufinanciranju izgradnje Kulturno obrazovnog centra u tom mjestu.

S po 300.000 kuna hrvatska će država pomoći izgradnju Hrvatskog kulturnog centra Sveti Franjo u Tuzli, studentskog doma, pučke kuhinje i Centra za dijalog u Mostaru, te opremanje doma za stare i nemoćne osobe u Ravnom. Ti su iznosi odobreni franjevačkim samostanima svetih Petra i Pavla u Tuzli i Mostaru, te Župi blažene Djevice Marije u Ravnom, koji stoje iza tih projekata.

Za uklanjanje azbesta i obnovu krova osnovne škole u Novoj Biloj Hrvatska daje 250.000 kuna, s istim iznosom sufinancirati će Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, odnosno katolički tjednik, te opremanje muzeja Franjevačkog samostana Svete katarine u Kreševu.

Sedam projekata hrvatska će država pomoći s po 200.000 kuna: opremanje Centra za održivi povratak, razvoj i edukaciju Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, izgradnju vodovoda Kijevo-Uništa, izgradnju kanalizacije u naselju Bobara u općini Tomislavgrad, gradnju Studentskog doma Dr. Dragutin Dujmušić u Sarajevu, uređenje unutrašnjosti crkve u Župi srca Marijina - Skopaljska Gračanica, izgradnju novog plastenika jedne tvrtke u Kiseljaku, te opremanje gospodarskog objekta OPG Petar Lušo, Korenica.

S 230.000 kuna sufinancirat će dovršetak izgradnje Obrtničkog centra, namijenjenog zapošljavanju povratnika u Banjoj Luci, a taj projekt kandidirao je Caritas banjalučke biskupije.

Šest projekata hrvatska država sufinancirat će iznosima manjim od 100.000 kuna: opremanje rehabilitacijskom i didaktičkom opremom novog objekta Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama u Orašju (96.000 kuna), renoviranje i opremanje dnevnog centra Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Angelus iz Domaljevca (74.000), nabavu medicinskog aparata Domu zdravlja u Novom Travniku (54.000), završetak obnove društvenog doma u Višnjiku - Derventa (47.000), nabavu uredske opreme Ustanovi za obrazovanje odraslih Socijalno-edukativnog centra u Banoj Luci (50.000), a već spomenutih 40.000 kuna otići će za izgradnju KUC Korita u Bosanskom Grahovu.

Svi projekti izabrani su temeljem javnog poziva, a sredstva za njih osigurana su u hrvatskom državnom proračunu za 2016. Udruge, fondacije, škole, župe i dr. kojima je potpora odobrena sredstva će dobiti nakon što sa Središnjim državnim uredom zaključe ugovor o financijskoj potpori, stoji u odluci koju je na svojim stranicama objavio Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

21.12.2016.

Foto: Kolinda Grabar Kitarović Facebook

GRABAR-KITAROVIĆ TELEFONSKI RAZGOVARALA S MERKEL Evo o čemu

17.03.2018.

Dogovoren skori susret na rubu međunarodnog skupa. Više>

Youtube snimka zaslona

ŽELJKO KOMŠIĆ POZIVA Ljevičari BiH, ujedinite se!

17.03.2018.

Iz DF-a predlažu uspostavu stranke ujedinjene ljevice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku