NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.03.2018
tekst
tekst

Kolumne

RECITE 'NE' ČOBANIMA, SPASITELJIMA I IDEOLOZIMA 'Malog' čovjeka u Hrvatskoj može spasiti samo...

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Sve dok budemo vjerovali da postoji kraći i lakši put do boljitka i prosperiteta, dotle će nam guliti kožu.

Br. pregleda: 3926

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Mario Lozančić

Čitam u hrvatskim medijima kako se na četvrtu adventsku nedjelju u novinarskom domu održala konstituirajuća sjednica nove stranke pod nazivom 'Nova ljevica'. Članovi su redom 'reciklirani' aktivisti iz građanskog sektora te 'visoki uzvanici', uglavnom 'paraziti' državnog proračuna. Dan prije, desnica je održala prosvjed ispred Srpskog narodnog vijeća. navodno zbog uklanjanja spomenika na kojem piše 'Za dom Spremni'. S treće strane, svakog smo dana pretrpavani putem interneta od samozvanih spasitelja koji imaju čarobni štapić za rješenje svih naših problema. Oni samo čekaju da ljudi progledaju i da ih izaberu na sljedećim izborima da preuzmu vlast i spase nas od svih zala.

A tu je i posljednja skupina - mi smrtnici, porezni obveznici. Neki s poslom, neki bez posla. Ovi bez posla mahom gledaju kako, a neki i pokušavaju, naći sreću u tuđini. Ne samo zbog neimaštine, nego i kako bi se spasili od svih spektara ideološkog ludila koje vlada Hrvatskom.

'Mali' čovjek je svjestan da bez rada nema boljitka. Čekajući desetljećima da se stvari u Hrvatskoj pomaknu nabolje, sve je češće odlučuje napustiti. Tako su stotine tisuća učinile u zadnjih 16 godina. Situacija je ista kao kad ovce bježe od nesposobnog čobana. Pametan čoban razmišlja dugoročno. Svjestan je da bez dugoročnog boljitka za njegove ovce, neće biti ni dugoročnog boljitka za njega samoga. Građani Hrvatske su birali mnoge čobane. Sve u nadi da će im omogućiti boljitak. No, kojeg god čobana do sada izabrali, uvijek su se razočarali.

Sve dok građani budu razmišljali na nivou ovaca, čobani 'spasitelji' iz svih spektara političkog djelovanja im neće samo štrigati vunu nego i guliti kožu. Što se prije osvijestimo i spoznamo kako funkcionira realan svijet, prije ćemo prestati lutati u tami raznoraznih ideologija.

'Lijevi' i 'desni', 'građani' i 'domoljubi', žele nam prodavati lijepa obećanja, kako bi oni osobno živjeli dobro od naših poreznih davanja. Boljitak nam može donijeti jedino naš rad, naša pamet i povezanost, kako bi radili, proizveli i prodali nešto na svjetskom, europskom, regionalnom i lokalnom tržištu.

Sve dok budemo vjerovali da postoji kraći i lakši put do boljitka i prosperiteta, dotle će nam guliti kožu poreznim i prireznim nametima te dijeliti novac šakom i kapom, zadužujući buduće generacije.

Zbog toga, pamet u glavu. Zaboravimo 'mesije' i 'spasitelje'. Oni ne spašavaju nas. Oni spašavaju jedino sebe.

19.12.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a