NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

FOTO U šest gradova Mittelbadena održana duhovna obnova

Foto: Mirko Mišić

Tema je bila 'Isus - odsjaj Božjeg milosrđa'.

Br. pregleda: 1899

Foto: Mirko Mišić

Foto: Mirko Mišić

Foto: Mirko Mišić

Foto: Mirko Mišić

Foto: Mirko Mišić

Autor: CroExpress

Od uočnice pa do polovice vremena došašća (26.11. – 14.12.2016.) održavana je božićna duhovna obnova u šest gradova Hrvatske katoličke misije Mittelbaden u Njemačkoj: Eppingen 26.11., Bretten 3.12., Karlsruhe 6.12., Bruchsal 7.12., Gaggenau 13.12., Pforzheim 14.12.2016. Tema je bila 'Isus - odsjaj Božjeg milosrđa'.

Tema je nadahnuta Svetom godinom 2016. – Jubilejom milosrđa. Sadržaji teme obnove otkrivali su prisutnost Božjeg milosrđa u tekstovima Biblije kroz cijelu njezinu dubinu, od njezinih početnih pa do završnih tekstova.

- Dva su opsežna razdoblja i dva posebna načina u kojima Bog milosrđa svjedoči svoju ljubav prema čovječanstvu i svijetu: vrijeme prije i vrijeme poslije pojave Isusa Krista. Božje je obilno milosrđe tijekom cijelog starog saveza usmjereno utjelovljenju njegova milosrđa u budućem vremenu i u budućem događaju. To se ostvarilo pojavom Isusa Krista u ovome svijetu. Bog bogat milosrđem prema svemu svijetu i čovječanstvu želi da njegov sin Isus bude u milosrđu njegovo izvorno vidljivo lice milosrđa; da on bude odsjaj njegova milosrđa – pojašnjava nam
dr. Vinko Kraljević, svećenik iz Karlsruhea.

- Bog milosrđa daje da Isus bude pun milosti i istine. On daje da ljudi prime od Isusove punine milost za milost (Iv 1,16). Isus je lice Božjeg milosrđa. On je živo srce njegova miolsrđa. Tko je vidio milosrdnog Isusa, u njemu je on mogao prepoznati njegova milosrdnog Boga Oca. Isus je milosrdan kao njegov Bog Otac. Brojni su primjeri o tome u tekstovima Svetoga pisma novoga zavjeta.
Bog se po Isusu prigiba svojim milosrđem ranjenome čovječanstvu. Pruža mu pomoćničku ruku. Stavlja ga na svoja ramena. Nosi ga u lječilište. Izcjeljuje ga.
Na sliku je to svetopisamskog milosrdnog Samarijanca (Lk 10, 30-37). U Bibliji obadvaju zavjeta prisutno je vječno Božje milosrđe. Milosrđe Božje nije nešto što Bog daje u ograničenoj mjeri. Ono nije nešto što Bog daruje samo nekada.
Bog nije samo povremeno milosrdan ljudima i svijetu. On je trajno milosrdan svima. Milosrđe je posebno naglašena Božja osobina – govori dr. Kraljević.

- Kroz cijeli sadržaj ove obnove otkrivano je Božje posvjedočeno vječno milosrđe tijekom čitave povijesti spasenja. Ono je putovalo k svom novom izričaju u Isusu Kristu. U novom savezu Božje milosrđe biva i Isusu utjelovljeno. Tako Isus biva odsjaj Božjeg milosrđa – dodaje naš sugovornik.

Sadržaji obnove bili su nadahnuti biblijskim tekstovima obaju zavjeta, a naglašen je Novi, sukladno s temom obnove. Bili su tu predavanja, meditacije, tekstovi, molitva, šutnja, pjesme...

Uz predavanja i meditacije, duhovnu obnovu je u navedenim gradovima vodio dr. Vinko Kraljević. Bili su tu i mnogi drugi prenositelji riječi. Animaciju pjevanja i sviranja ostvarili su sastavi iz zajednica Mittelbadena: Anita Piplica, Dominik Spajić, Ivan Crnčić i Stjepan Jakobović.

19.12.2016.

Foto: IKA

ODRŽANA HRVATSKA VEČER U GEISLINGENU Prihod od večeri ide u humanitarne svrhe

24.04.2018.

Prihod od večeri namijenjen je pomoći učenicima osnovne škole ‘Zdenko Turković’ iz Kutjeva. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije