NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

VELIKA BOŽIĆNA PROSLAVA GRADIŠĆANSKIH HRVATA Došao i ministar Stier: 'Možete biti ponosni na sve što ste postigli'

Foto: Hina/MVEP

Stier je otvorio Božićni koncert pod nazivom Pax et Bonum u crkvi sv. Lovre u Filežu.

Br. pregleda: 2784

Foto: Hina/MVEP

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je u nedjelju gradišćanskim Hrvatima iz tri države okupljenim u mjestu Filež u austrijskom Gradišću kako ga veseli da je na proslavi zajedništva ljudi koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatski jezik i identitet.

Stier je otvorio Božićni koncert pod nazivom Pax et Bonum u crkvi sv. Lovre u Filežu, mjestu u austrijskom Gradišću s većinskim hrvatskim stanovništvom, na kojem je nastupio zbor sastavljen od gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke.

Hrvati na području Gradišća žive od 16. stoljeća, a tijekom 450 godina čuvali su i njegovali svoju jezik, kulturu i identitet što se mora, po riječima ministra, na poseban način istaknuti i vrednovati. ‘Svojim posjetom želim se zahvaliti gradišćanskim Hrvatima što su uspjeli sačuvati svoj jezik i identitet’, rekao je.

Otvarajući koncert ministar je rekao kako je to važan događaj jer je on ‘odraz vjerske i kulturne suradnje svih Hrvata Gradišća’.

Naglasivši kako mu je ovo prvi susret s gradišćanskim Hrvatima, ministar Stier je kazao kako je ovo još jedna potvrda hrvatske vlade da želi ‘biti bliska, brinuti i surađivati sa svim Hrvatima koji žive izvan Hrvatske’.

Procjenjuje se da danas u Austriji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata, a uključivo Mađarsku i Slovačku ima ih preko 60.000.

‘Možete biti ponosni na sve što ste postigli. Bez duha zajedništva to ne bi bilo moguće. Vi ste dobro integrirani u svoja društva ali ste pritom sačuvali svoj identitet’, poručio je Stier, posebno se zahvalivši gradišćanskom biskupu Eugidiju Živkoviću na gostoprimstvu i na ‘svemu što je Katolička Crkva napravila za očuvanje identiteta gradišćanskih Hrvata tijekom proteklih petsto godina’.

Biskup Živković rekao je novinarima kako je ovo za gradišćanske Hrvate ‘povijesni dan, prvi puta da nas posjećuje jedan potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova’.

‘On nas, kao Hrvate koji smo podijeljeni u tri države i u četiri biskupije, kao onaj koji dolazi iz stare domovine Hrvatske, spaja, združuje i ujedinjuje’, kazao je.

Stier će u ponedjeljak u Beču nastaviti posjet Austriji gdje ga čekaju razgovori s dužnosnicima te zemlje kojima bi obje strane, kako je rekao šef hrvatske diplomacije, trebale ‘još jednom potvrditi dobre i prijateljske odnose te ih dodatno učvrstiti i razvijati’.

S austrijske je strane najavljeno da će teme razgovora biti bilateralni odnosi, proces približavanja Europskoj uniji zemalja zapadnog Balkana, migracije te pripreme za austrijsko predsjedanje OESS-om u 2017.

19.12.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart