NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

16 GODINA HRVATSKOG NACIONALNOG VIJEĆA 'Najveći je problem osjećaj straha i nelagode'

Foto: HNV

Hrvati u Srbiji proslavili svoj blagdan.

Br. pregleda: 2169

Foto: HNV

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska manjina u Srbiji proslavila je u petak jedan od četiri svoja nacionalna blagdana, a na svečanosti u Subotici njihovo vodstvo je upozorilo na postignuća, ali i probleme ove zajednice proistekle iz pogoršanih odnosa Srbije i Hrvatske.

Za prethodnih 16 godina postojanja Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), čija se obljetnica obilježava, ostvareni su mnogobrojni iznimni pomaci: pokrenuta je redovita nastava na hrvatskom jeziku, ponovno je počeo izlaziti tjednik ‘Hrvatska riječ’, pokrenut je televizijski i radijski program na Radio televiziji Vojvodine, formiran je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, naveo je u svojemu izlaganju predsjednik HNV-a Slaven Bačić na svečanosti u Gradskoj kući.

‘No usporedo s usponima dolazili su i padovi u obrazovanju, informiranju, uporabi hrvatskog jezika i kulturi. No veći je problem ono što se ne može materijalno opipati – osjećaj straha, i nelagode, osobito u mjestima u kojima smo u izrazitoj manjini’, dodao je Bačić. ‘Susrećući se s ovim, ali i mnogim drugim a često i zatomljenim problemima, mogu otvoreno reći da biti Hrvat u Srbiji nije lako’.

U ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića obljetnicu formiranja HNV-a hrvatskoj zajednici čestitao je generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, uz isticanje kako će Hrvatska voditi brigu o sunarodnjacima u Srbiji.

‘Položaj Hrvata u Srbiji bit će jedna od glavnih tema u razgovorima između Zagreba i Beograda kad god do njih dođe’, rekao je Pleša.

Na svečanosti pred oko dvjestotinjak gostiju dodijeljene su godišnje nagrade HNV-a za doprinos kulturi, obrazovanju i za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Uručene su predsjedniku hrvatskog društva u Tavankutu, Ladislavu Suknoviću, direktorici Nove školske knjige koja vodi nakladničku kuću ‘Bigz’ Nataši Mijačiki i subotičkom književniku Vojislavu Sekelju.

Usprkos upućenim pozivima svečanosti nije prisustvovao niti jedan predstavnik mjesne, vojvođanske ili republičke vlasti.

‘Upadljivo je odsustvo srbijanske, vojvođanske i lokalne vlasti. Može se reći da je riječ o kažnjavanju Hrvata u Srbiji zbog najnovijih događaja u srpsko-hrvatskim nesporazumima. Ovakva negativna politika priznavanja davno nije viđena. Nadamo se da to nije čin političke retorzije’, prokomentirao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Petnaesti prosinac hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izborna skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

17.12.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart