NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.11.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

'ŽELIMO ŽIVJETI U HRVATSKOJ' Došli su u domovinu iz cijelog svijeta učiti jezik, a sada ovdje žele ostati

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Susret u Središnjem uredu za Hrvate izvan RH.

Br. pregleda: 5463

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

U četvrtak 15.prosinca 2016., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske susreo se polaznicima tečaja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj – 2. 3. i 4. generaciju hrvatskih iseljenika u prekooceanskim zemljama: Australije, Argentine, Venezuele, Čilea, Bolivije i Perua.

S obzirom da većina polaznika tečaja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj želi trajno ostati u domovini svojih predaka, na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o tome kako im Ured može pomoći u rješavanju mnogobrojnih pitanja (kako zatražiti hrvatsko državljanstvo, ishoditi osobne dokumente, registrirati vozilo, riješiti priznavanje inozemne svjedodžbe ili diplome i sl.) koja će im olakšati povratak, snalaženje i integraciju u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske.

Josip Šutalo, Hrvat iz Australije je istaknuo kako mu je prvi cilj, nakon što usavrši znanje hrvatskog jezika pronaći posao u Hrvatskoj: ‘U Australiji je lijepo i dobro živjeti. No jedino se ovdje u Hrvatskoj osjećam kao doma. Inženjer sam građevine. Vjerujem kako ni pronalazak posla neće biti problem’.

Carolina Pia Garcia Johnson iz Čilea, po struci psiholog, također želi ostati u Hrvatskoj: 'O Hrvatskoj su mi, dok sam bila dijete, pričali moji baka i djed koji su iz okolice Splita. No tek kad sam došla živjeti tu – zaljubila sam se u Hrvatsku. Već imam dosta prijatelja, u slobodno vrijeme sviram u bendu koji smo osnovali. Padeži su mi bili i ostali najveći problem’.

Alicia Marianna Sabo Vegas iz Venezuele, koja je hrvatsko državljanstvo dobila prije par tjedana, a koja korijene vuče iz Slavonije, naglašava važnost projekta učenja hrvatskog jezika ‘Jezik je najvažniji. Sa znanjem hrvatskog jezika, iako ne živiš u Hrvatskoj, možeš ostati vezan uz sve što se događa tu. Nadam se da ću, sad kad sam stekla i državljanstvo, ostati tu – Hrvatska pruža brojne mogućnosti za jako dobar život’.

Andres Mauricio Munoz Gonzales
sa suprugom je već počeo novi život u domovini svojih predaka koji su u Boliviju došli s otoka Brača: ‘Administracija ponekad zna biti problem, posebno za nas koji ne razumijemo dobro hrvatski jezik. No sve smo riješili. Upisao sam i poslijediplomski studij grafičkog dizajna u Zagrebu. Polako sve dolazi na svoje mjesto. Od Ureda očekujem da nam, uz to što nam omogućava učenje hrvatskog jezika, pomogne i oko procedura vezanih uz zapošljavanje’.

'Program postiže cilj'


Nakon susreta i razgovora s mladim Hrvatima, potomcima hrvatskih iseljenika iz prekooceanskih zemalja, državni tajnik Milas je kazao kako ga raduje želja, ali i namjera koju većina polaznika tečaja hrvatskog jezika izražava kad je u pitanju ostanak u Hrvatskoj: ‘To pokazuje da program kojeg provodimo postiže svoj cilj. Prepreka na putu povratka ima, no isto tako ima i prostora za poboljšanje. Zato smo ove godine omogućili dodatne semestre za usavršavanje hrvatskog jezika, riješili smo boravišne dozvole, a u tijeku je rješavanje i mirovinskog osiguranja za naše stipendiste. Vjerujem da će svi naši napori rezultirati time da će Hrvatska uistinu postati zemlja dolaska i ostanka, a ne odlaska’.

Projekt učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Za akademsku godinu 2016./17. godinu odobreno je 155 naknada/stipendija (83 zimskih i 72 ljetnih) za ukupno 121 kandidata. Među dodijeljenim naknadama/stipendijama 11 ih je za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Polaznici Tečaja dolaze iz različitih zemalja sa svih kontinenata, a najviše ih je iz zemlja Južne Amerike s brojnim hrvatskim iseljeništvom.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezivanje pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske s kulturom, poviješću, baštinom i predajom domovine njihova podrijetla. Ujedno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku te pospješuje njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

15.12.2016.

YouTube screenshot

(VIDEO) PREDRAG MIŠIĆ PEĐA Kako je Srbin postao hrvatski branitelj

21.11.2017.

Kako je došlo do toga da stane na branik Vukovara od srpske agresije? Više>

Foto: Hina

DRAMATIČNO UPOZORENJE Hrvata bi u BiH za 10 godina moglo biti manje nego stanovnika Splitsko-dalmatinske županije

21.11.2017.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu