NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA U ALEPU? Ovi ljudi tvrde da masovni mediji prenose laži

screenshot Youtube

Kanadska novinarka koja izvještava iz Sirije od početka rata kazala je u UN-u da je sve što čitamo o Siriji u korporativnim medijima, zapravo potpuno suprotno

Br. pregleda: 9632

screenshot Youtube

Autor: I.A.

Kanadska novinarka i aktivistica za ljudska prava Eva Bartlett održala je emotivni govor u UN-u u kojem je poručila kolegama iz zapadnih medija kako njihovi izvori na terenu u Siriji 'nisu kredibilni' te su 'kompromitirani'.

'U više navrata sam posjetila Homs, Maaloulu, Latakiju, Tartus i Alep četiri puta. Potpora naroda za njihovu Vladu je apsolutno stvarna. Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima je zapravo potpuno suprotno', poručila je Bartlett.

'Nadalje, ono što čujete i čitate o Alepu u korporativnim medijima, i nazvat ću ih imenom - BBC, Guardian, New York Times i drugi, je suprotno od stvarnosti. Mediji žele zavarati javnost demonizirajući predsjednika Assada i mijenjajući činjenice o ruskoj potpori Damasku', istaknula je.

Govor kanadske novinarke zasmetao je pojedine kolege u prostoriji. Novinar Aftenpostena, najvećih norveških dnevnih novina, zahtijevao je od Bartlett da objasni što točno misli da je agenda zapadnih medija te kako može optužiti i opravdati se nazivajući sve novinare i međunarodne organizacije lažljivcima?

'Iako zasigurno postoje pošteni novinari među kompromitiranim korporativnim medijima, mnoge, iako visoko cijenjene novinske agencije, naprosto su propustile provjeriti činjenice', odgovorila je Bartlett.
Potom je upitala novinara da joj imenuje humanitarne organizacije koje djeluju u istočnom Alepu.
Kako je novinar šutke stajao, Bartlett je tišinu prekinula riječima 'nema niti jedne'.

'Novinske organizacije se oslanjaju na Sirijski Opservatorij za Ljudska Prava (SOHR) koji je baziran u Coventryu, Britaniji, a njime upravlja samo jedan čovjek. Informacije se baziraju na temelju kompromitiranih skupina kao što su Bijele Kacige', poručila je kanadska novinarka.

'Članovi te kontroverzne grupe navodno spašavaju civile u istočnom Alepu, međutim tamo nitko nije čuo za njih', kazala je novinarka i dodala kako su 'snimke te organizacije iz Alepa reciklirani materijali'. Navela je i primjer djevojčice imena Aya koju su, prema njihovim izvještajima, Bijele kacige spasile.
Djevojčicu su iskoristili za svoju propagandu, kaže novinarka i objašnjava 'pa je tako jedna te ista djevojčica, u istoj odjeći spašena čak tri puta, na tri različite lokacije'.
'Aya se pojavljuje u izvještaju iz kolovoza, rujna i listopada. Bijele kacige nisu vjerodostojne, nije ni SOHR', dodala je.

U prilog ovome što kazuje kanadska novinarka ide i još jedan uradak objavljen na IntheNOW kanalu na Youtubeu. U videouratku ukazuje se na gomile oproštajnih poruka navodnih civila iz Istočnog Alepa i pokušava se dokazati kako se radi o aktivistima. Poneki od njih tek su se nedavno pridružili društvenim mrežama i, kako kažu u uratku, očito su pobornici 'sirijske revolucije' te već imaju tisuće pratitelja. Također navode i primjer sedmogodišnje djevojčice koja se priključila Twitteru i na savršenom engleskom šalje svoje posljednje poruke iz Alepa, uz napomenu kako joj mama pomaže u pisanju.

'Što žele? Žele da mislite kako postoji samo jedna istina, a to je da Assad uz pomoć Rusije ide od grada do grada i ubija svoj narod iz nekog ludog razloga. Žele da vidite Sirijce kako bježe pred genocidom Assadove vojske, dok drugi na ulicama slave i 'plešu' po dječjim grobovima... Dok Al-Qaedini pobunjenici junački brane civile u Istočnom Alepu. Vjerujete li u ovo? Milijuni vjeruju', zaključak je u video uratku.

15.12.2016.

Foto: Hina/Damir Senčar

SRNA POTVRDIO Bio je pozitivan na dopinškoj kontroli, javnosti se obratio emotivnim pismom

23.09.2017.

Ovo nikako nije kraj moje karijere, to vam obećajem, stoji u Srninom priopćenju. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

KONAČNO! Vlada RH predložila da se vozačima divljacima mogu oduzeti vozačke dozvole

23.09.2017.

Osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola moći će ponovo polagati vozački ispit nakon dvije godine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu