NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

30.03.2017
tekst
tekst

BiH

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OSTAJE U BIH 'Naš boravak produžuju oni koji ne ispunjavaju uvjete'

Foto: Sindre Langmoen/Wikimedia commons

Moguće sankcije protiv Republike Srpske.

Br. pregleda: 1072

Foto: Sindre Langmoen/Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Međunarodna zajednica nastavit će biti prisutna u Bosni i Hercegovini zadržavajući mogućnost aktivnog djelovanja sve dok se stanje u zemlji ne stabilizira sukladno odavno poznatim kriterijima, no to ne smije biti izlika niti je zapreka napretku BiH na putu ka europskim integracijama, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, istaknuvši kako su sankcije protiv čelnika RS Milorada Dodika i dalje opcija.

U intervjuu kojega je u srijedu objavilo sarajevsko ‘Oslobođenje’, Inzko je kazao kako je jasna opredjeljenost međunarodne zajednice da Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH nastavi djelovati jer je to najbolje rješenje sve dok se ne pronađe neko drugo.

Podsjetio je kako je i Njemačka bila zemlja ograničenog suvereniteta kroz razdoblje od 45 godina pa joj to nije smetalo u postizanju napretka.

‘Boravak OHR-a produžuju oni koji ne ispunjavaju uvjete’, kazao je Inzko podsjećajući kako je odavno poznato koji kriteriji trebaju biti dosegnuti kako bi Ured OHR-a bio zatvoren.

U pitanju je, primjerice, reguliranje statusa vojne imovine, odnosno njezina knjiženja na Ministarstvo obrane BiH, rješavanje pitanja raspodjele ostale državne imovine, a mora postojati i stabilna politička situacija u zemlji na temelju cjelovite provedbe Daytonskog sporazuma.

‘To je vrlo kratka formula’, kazao je Inzko dodajući kako upravo oni koji traže da OHR ‘ide kući’ produžavaju njegov ostanak jer ne rade ništa na ispunjavanju postavljenih uvjeta za to.

Istaknuo je kako pritom misli na one koji govore da im je Sarajevo inozemstvo, koji odlikuju ratne zločince ili govore o BiH kao nemogućoj državi, čime je krivnju za sadašnje poteškoće jasno adresirao na vlasti Republike Srpske odnosno na predsjednika tog entiteta Milorada Dodika.

Inzko je izrijekom potvrdio kako je u odnosu na vlasti RS i samog Dodika i dalje moguće posezanje za kaznenim mjerama iako se to do sada izbjegavalo, posebice ako se nastavi s referendumima koji dovode u pitanje poštivanje vladavine zakona i ustavnog ustroja zemlje, kako je to bio slučaj s referendumom o obilježavanju 9. siječnja kao dana RS.

‘Sankcije su još moguće. Ja čak mislim da neke zemlje o tome razmišljaju’, kazao je Inzko istaknuvši kako je u takvom slučaju potrebno od četiri do dvanaest mjeseci za djelovanje jer sankcije ‘nisu dugme’ koje se može jednostavno stisnuti.

14.12.2016.

Foto: Ante Perkovic / Wikimedia Commons

PAPIN IZASLANIK STIGAO U MEĐUGORJE U VIŠEMJESEČNU MISIJU Nije došao istraživati vjerodostojnost ukazanja nego...

30.03.2017.

Poljskog nadbiskupa Hosera pljeskom je pozdravilo više stotina župljana Međugorja i hodočasnika koji su se tamo zatekli. Više>

Foto: Pixabay.com

BIH ĆE TRAŽITI IZRUČENJE PRIPADNIKA ARMIJE BIH Kad u SAD odsluži 18 mjeseci zatvora

29.03.2017.

Slobo Marić bio je navodno jedan od zamjenika upravitelja logora za Hrvate. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja