NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.11.2017
tekst
tekst

BiH

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OSTAJE U BIH 'Naš boravak produžuju oni koji ne ispunjavaju uvjete'

Foto: Sindre Langmoen/Wikimedia commons

Moguće sankcije protiv Republike Srpske.

Br. pregleda: 1792

Foto: Sindre Langmoen/Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Međunarodna zajednica nastavit će biti prisutna u Bosni i Hercegovini zadržavajući mogućnost aktivnog djelovanja sve dok se stanje u zemlji ne stabilizira sukladno odavno poznatim kriterijima, no to ne smije biti izlika niti je zapreka napretku BiH na putu ka europskim integracijama, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, istaknuvši kako su sankcije protiv čelnika RS Milorada Dodika i dalje opcija.

U intervjuu kojega je u srijedu objavilo sarajevsko ‘Oslobođenje’, Inzko je kazao kako je jasna opredjeljenost međunarodne zajednice da Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH nastavi djelovati jer je to najbolje rješenje sve dok se ne pronađe neko drugo.

Podsjetio je kako je i Njemačka bila zemlja ograničenog suvereniteta kroz razdoblje od 45 godina pa joj to nije smetalo u postizanju napretka.

‘Boravak OHR-a produžuju oni koji ne ispunjavaju uvjete’, kazao je Inzko podsjećajući kako je odavno poznato koji kriteriji trebaju biti dosegnuti kako bi Ured OHR-a bio zatvoren.

U pitanju je, primjerice, reguliranje statusa vojne imovine, odnosno njezina knjiženja na Ministarstvo obrane BiH, rješavanje pitanja raspodjele ostale državne imovine, a mora postojati i stabilna politička situacija u zemlji na temelju cjelovite provedbe Daytonskog sporazuma.

‘To je vrlo kratka formula’, kazao je Inzko dodajući kako upravo oni koji traže da OHR ‘ide kući’ produžavaju njegov ostanak jer ne rade ništa na ispunjavanju postavljenih uvjeta za to.

Istaknuo je kako pritom misli na one koji govore da im je Sarajevo inozemstvo, koji odlikuju ratne zločince ili govore o BiH kao nemogućoj državi, čime je krivnju za sadašnje poteškoće jasno adresirao na vlasti Republike Srpske odnosno na predsjednika tog entiteta Milorada Dodika.

Inzko je izrijekom potvrdio kako je u odnosu na vlasti RS i samog Dodika i dalje moguće posezanje za kaznenim mjerama iako se to do sada izbjegavalo, posebice ako se nastavi s referendumima koji dovode u pitanje poštivanje vladavine zakona i ustavnog ustroja zemlje, kako je to bio slučaj s referendumom o obilježavanju 9. siječnja kao dana RS.

‘Sankcije su još moguće. Ja čak mislim da neke zemlje o tome razmišljaju’, kazao je Inzko istaknuvši kako je u takvom slučaju potrebno od četiri do dvanaest mjeseci za djelovanje jer sankcije ‘nisu dugme’ koje se može jednostavno stisnuti.

14.12.2016.

Foto: Hina

22. STUDENOG, DAN D ZA PRAVDU Hoće li srpski krvnik koji je 'ispekao zanat' u Škabrnji biti osuđen?

20.11.2017.

Najavljeno izricanje presude Mladiću izazvalo je ogromno zanimanje u Bosni i Hercegovini. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu