NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Hrvatska

EVO ZAŠTO RADNICI BJEŽE IZ HRVATSKE Poslodavac pobjegao, ostao im dužan plaću, a institucije se prave lude

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

U tijeku je inspekcijski nadzor.

Br. pregleda: 4863

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

Autor: CroExpress

Desetak Osječana koji su donedavno radili u tvrtki Home comfort u nezavidnoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, nije ih odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im onemogućava traženje novog posla. 

Oni su, kako javlja Glas Slavonije, obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih ‘nitko nije nadležan za našu situaciju', prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen.

Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada.

14.12.2016.

Foto: Hina

MINISTAR BOŽINOVIĆ S DIREKTOROM FBI-A 'Američkim je partnerima sve značajnija suradnja s nama'

19.01.2018.

Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich