NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.05.2018
tekst
tekst

EU

VUČIĆ DEMONSTRATIVNO ODLAZI IZ BRUXELLESA 'Srbija je razočarana ponašanjem nekih država, pogotovo Hrvatske'

Foto: Hina/Tanjug

Nije otvoreno jedno poglavlje.

Br. pregleda: 1338

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu da u utorak neće sudjelovati na međuvladinoj konferenciji o pristupanju s EU-om, te je najavio prijevremeni povratak u Beograd jer je nezadovoljan što neće biti otvoreno jedno od planirana tri pregovaračka poglavlja.

‘Iako sam sutra planirao ostati u Bruxellesu na međuvladinoj konferenciji, morat ću se ispričati - srbijanska delegacija s izuzetkom ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović, koja mora prisustvovati razgovorima o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - vraća se ovoga trenutka u Beograd’, izjavio je Vučić nakon sastanka s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Vučić je rekao da je s Mogherini imao ‘težak, otvoren i iskren razgovor’.

‘Nisam krio razočaranje Srbije zbog ponašanja nekih država članica, pogotovo Hrvatske. Ali, budući da sam odgovoran čovjek i zadužen brinuti se o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regiji, večeras neću davati dodatne izjave’, rekao je Vučić.

Srbija će u utorak otvoriti pregovore u dva poglavlja, a za treće poglavlje koje je bilo u planu, Obrazovanje i kultura, još nema suglasnosti među zemljama članicama, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Srbija će u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti pregovore u poglavlju 5 - Javne nabave i 25 - Znanost i istraživanje.

Na radnim tijelima se ovih dana raspravljalo i o mogućnosti otvaranja poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura, ali oko toga još nema suglanosti svih zemalja članica. Nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti - prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udbženicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajedniice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom održat će se na marginama sastanka Vijeća za opće poslove, koji čine ministri za europske ili vanjske poslove zemalja članica. Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostaloga, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina.

‘Posebnu pozornost treba posvetiti poštovanju temeljnih prava, uključujući zaštitu najranjivijih skupina, kao i nediskriminatorni tretman manjina u Srbiji, uključujući u području obrazovanja, uporabe manjinskih jezika, pristupa medijima i vjerskim obredima na manjinskim jezicima’, kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi Vijeće trebalo prihvatiti u utorak.

Premijer Vučić je do sada sudjelovalo na svim međuvladinim konferencijama o pristupanju, što nije uobičajena praksa. U svim dosadašnjim pregovorima o pristupanju na pristupnim konferencijama su uvijek sudjelovali ministri vanjskih poslova i ministar pod čiji resor spada poglavlje koje se otvara ili izatvara. Premijeri su sudjelovali samo na početku, na prvoj pristupnoj konferenciji, kada se pregovori formalno proglašavaju otvorenima.

Pregovori sa Srbijom proglašeni su otvorenima u siječnju 2014., a prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. Još dva su otvorena u srpnju 2016.

Na prvoj pristupnoj konferenciji srbijansko izaslanstvo predvodili su tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. Na druge dvije pristupne konferencije izaslanstvo je predvodio premijer Vučić.

13.12.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

TRAGEDIJA U ITALIJI Hrvatski radnik poginuo na poslu u brodogradilištu

16.05.2018.

Radnici su bili doslovno polomljeni metalnim pločama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4