NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

IVAN VEĆ 30 GODINA DJELUJE U BADEN-WÜRTTEMBERGU 'Lojalan sam, ali nisam servilan. Klanjam se samo Bogu'

Foto: Zlatko Duzbaba

Razgovor s Ivanom Bošnjakom.

Br. pregleda: 3579

Foto: Zlatko Duzbaba

Foto: Zlatko Duzbaba

Foto: Zlatko Duzbaba

Foto: Zlatko Duzbaba

Foto: Zlatko Duzbaba

Autor: CroExpress

Pastoralni referent Hrvatske katoličke zajednice Bad Cannstatt/Feuerbach, Ivan Bošnjak, napunio je ovih dana 30 godina pastoralnog i kulturnog djelovanja u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg. Njegovi suradnici nisu zaboravili na ovu obljetnicu pa mu je u nedjelju fra Jure Zebić kao zahvalu za predan rad uručio poklon pred mnoštvom okupljenih vjernika.

Kako su izgledala ta tri desetljeća Ivanovog djelovanja? 

Četiri je godine bio u Hrvatskoj katoličkoj misiji Villingen-Schwenningen, 15 godina u HKM Karlsruhe, pet godina u HKM Mittelbaden te posljednjih pet godina u HKM Stuttgart, zajednici Bad Cannstatt/Feuerbach.

Kateheza, crkveni zborovi, uredi, sviranje na misa, krštenjima, vjenčanjima, sprovodima, zatim sastanci, vjerske tribine, priredbe... Ivan je svugdje prisutan. Sudionik je, voditelj i predavač u pastoralnim i interkulturalnim programima biskupije Rottenburg-Stuttgart, poput Blickwechsel, na kojoj sudjeluju biskupi, profesori, domkapitulari i 250 njemačkih pastoralnih djelatnika. Ivan se uvijek odlično snalazi zahvaljujući otvorenosti i komunikativnosti.

- Jasno kažem što mislim i to znam obrazložiti. Ponekad je to tvrd govor za uši sudionika pa sam čuo da nisam lojalan. Moj odgovor na to je: lojalan jesam, al nisam servilan. Samo Bogu se klanjam – kaže nam Ivan.

Naš sugovornik Klasičnu gimnaziju i Filozofsko-teološki studij završio je u Splitu, a diplomirao je u Zagrebu. Godinu pastoralne prakse 1986./87. proveo je u HKM Villingen-Schwenningen, godinu dana na postiplomskom studiju u Freiburgu te kasnije u bio Konzervatoriju u Karlsruheu. Nekoliko je puta bio član delegatskog vijeća HKM u Njemačkoj, kao predstavnik pastoralnih suradnika. Član je radne grupe za pastoral stranaca pri Biskupskoj konferenciji Njemačke. Sedam je godina bio članom uredničkog vijeća mjesečnika Živa zajednica. Oženjen je, ima dva odrasla sina i malog unuka Duju.

Obitelj je uvijek imala razumijevanja

- Obitelj mi znači puno. Žena mi je tajnica misija u kojima sam radio i radim. Sinovi su mi bili uvijek desna ruka. Svi su imali puno razumijevanja za moj društveni angažman. Sjećam se kad je moj stariji sin, kao malac, pozdravio gardiste na Medvedgradu: 'Mi smo HKDU (Hrvatska kršćansko-demokratska unija, op.a.), a vi?' Gardisti su se samo nasmijali. Mali je često znatiželjno dizao slušalicu, a glas s druge strane bi rekao HKDU, trebamo tatu - prisjeća se naš sugovornik.

Ivan je bio predsjednik Vijeća stranaca Villingen-Schwenningen (1989.-1993.). Osnivač je Hrvatske kulturne zajednice u Villingen-Schwenningen kojoj je bio predsjednik pet godina. Predsjednikom je bio i Saveza hrvatskih udruga Karlsruhea i okolice od 1992. do1996.

- Izvrsno surađujem na terenu s Nijemcima i Hrvatima, osobito onima s mog područja djelovanja, biskupijskim referatima za strance, dekanima, hrvatskim svećenicima, socijalnim radnicima, hrvatskim prosvjetnim djelatnicima i predsjednicima hrvatskih udruga. Uvijek sam imao izvrsnu komunikaciju na terenu s komunalnim vodstom i njihovim urednima i sredstvima javne komunikacije – pohvalio nam se Ivan. 

Svirao u filmu koji je vidjelo 12 milijuna ljudi

Osnovao je i nekoliko glazbenih sastava i s njima godinama uspješno nastupa na području Baden-Württemberga.

- Osobito sam ponosan na 'Grdeline', Joleta, Marijanu, Vesnu, Nataliju, s kojima sam svirao u njemačkom filmu 'Der Schrei', kojeg je 2010. pogledalo preko 12 milijuna ljudi.

Ivan trenutno uspješno vodi i nastupa s muškom klapom 'Stella Maris'. Član je amaterske kazališne družine 'Putujuća scena', koja nastupa po Baden-Württembergu te sudjeluje na smotrama takvih družina u Hrvatskoj. Organizirao je mnoge izložbe, glazbene, scenske večeri, pjesničke i političke večeri...

I mogli bismo tako nabrajati do sutra. Na kraju, Ivanu čestitamo na 30 godina predanog rada i želimo mu još toliko!

12.12.2016.

Foto: IKA

ODRŽANA HRVATSKA VEČER U GEISLINGENU Prihod od večeri ide u humanitarne svrhe

24.04.2018.

Prihod od večeri namijenjen je pomoći učenicima osnovne škole ‘Zdenko Turković’ iz Kutjeva. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije