NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

ZAJEDNIČKO NASLIJEĐE Gradišćanski Hrvati, Mađari i Austrijanci zajedno otkrili spomen ploču Nikoli Šubiću Zrinskom

Foto: Hina

Povodom 450. obljetnice Bitke kod Sigeta.

Br. pregleda: 4067

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Eberau u južnom Gradišću u subotu je otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom.

Postavljanje spomen ploče na dvorcu Eberau zajednički je projekt Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Gradišćanko-mađarsko kulturnog društva i Zrinske garde Čakovec, a ostvaren je pod pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog veleposlanstva u Austriji.

‘Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi’, rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

‘U hrvatskom narodu ona živi kao trajan čin domoljublja i borbe za vlastito dostojanstvo i slobodu’, kazala je veleposlanica.

Sigetska bitka, kako je istaknula, nosi u sebi poruke obrane domovine, kulturnog identiteta, osobne i narodne slobode a svako povijesno vrijeme je u njoj moglo naći inspiraciju za svoju identifikaciju.

Otkrivanju spomen ploče nazočilo je stotinjak ljudi, među kojima članovi savezne austrijske te pokrajinske vlade Gradišća, zatim gradišćanski Hrvati, Hrvati iz Mađarske i Zrinska garda Čakovec.

Nikola Šubić Zrinski je od 1542. do 1556. obnašao dužnost hrvatskog bana. Vodio je velike bitke protiv Osmanlija, a poginuo je 1566. u obrani Sigeta.

‘Današnja svečanost prigoda je da se oda počast i zahvalnost junačkom djelu Nikole Šubića Zrinskog, jednom od velikih vojskovođa u mađarskoj i hrvatskoj povijesti’, rekao je mađarski veleposlanik u Austriji Janoš Perenyi.

‘Svjedoci smo jako lijepe svečanosti u Gradišću, gdje se različite kulture prožimaju i uzajamno obogaćuju’, kazao je zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković.

‘Pozdravljam ovaj zajednički austrijsko-hrvatsko-mađarski projekt koji nas podsjeća na zajedničku povijest u sadašnjosti’, rekla je članica pokrajinske vlade Gradišća Verena Dunst.

‘Sigetski boj i herojstvo Zrinskog i njegovih vojnika pronijeli su im veliku slavu diljem Europe. Ploča podsjeća na junaka dva naroda, hrvatskog i mađarskog. Zrinski je od Turaka branio Europu, koja danas živi u zajedništvu’, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Spomen ploča, na kojoj je tekst napisan na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku, postavljena je na bočnom zidu dvorca Eberau zbog njegove povijesne poveznice s Nikolom Šubićem Zrinskim. Taj je dvorac bio u posjedu obitelji Zrinski od 1556. do 1613. , a danas je u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Erdoedy.

11.12.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.