NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

ZAJEDNIČKO NASLIJEĐE Gradišćanski Hrvati, Mađari i Austrijanci zajedno otkrili spomen ploču Nikoli Šubiću Zrinskom

Foto: Hina

Povodom 450. obljetnice Bitke kod Sigeta.

Br. pregleda: 4618

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Eberau u južnom Gradišću u subotu je otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom.

Postavljanje spomen ploče na dvorcu Eberau zajednički je projekt Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Gradišćanko-mađarsko kulturnog društva i Zrinske garde Čakovec, a ostvaren je pod pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog veleposlanstva u Austriji.

‘Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi’, rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

‘U hrvatskom narodu ona živi kao trajan čin domoljublja i borbe za vlastito dostojanstvo i slobodu’, kazala je veleposlanica.

Sigetska bitka, kako je istaknula, nosi u sebi poruke obrane domovine, kulturnog identiteta, osobne i narodne slobode a svako povijesno vrijeme je u njoj moglo naći inspiraciju za svoju identifikaciju.

Otkrivanju spomen ploče nazočilo je stotinjak ljudi, među kojima članovi savezne austrijske te pokrajinske vlade Gradišća, zatim gradišćanski Hrvati, Hrvati iz Mađarske i Zrinska garda Čakovec.

Nikola Šubić Zrinski je od 1542. do 1556. obnašao dužnost hrvatskog bana. Vodio je velike bitke protiv Osmanlija, a poginuo je 1566. u obrani Sigeta.

‘Današnja svečanost prigoda je da se oda počast i zahvalnost junačkom djelu Nikole Šubića Zrinskog, jednom od velikih vojskovođa u mađarskoj i hrvatskoj povijesti’, rekao je mađarski veleposlanik u Austriji Janoš Perenyi.

‘Svjedoci smo jako lijepe svečanosti u Gradišću, gdje se različite kulture prožimaju i uzajamno obogaćuju’, kazao je zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković.

‘Pozdravljam ovaj zajednički austrijsko-hrvatsko-mađarski projekt koji nas podsjeća na zajedničku povijest u sadašnjosti’, rekla je članica pokrajinske vlade Gradišća Verena Dunst.

‘Sigetski boj i herojstvo Zrinskog i njegovih vojnika pronijeli su im veliku slavu diljem Europe. Ploča podsjeća na junaka dva naroda, hrvatskog i mađarskog. Zrinski je od Turaka branio Europu, koja danas živi u zajedništvu’, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Spomen ploča, na kojoj je tekst napisan na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku, postavljena je na bočnom zidu dvorca Eberau zbog njegove povijesne poveznice s Nikolom Šubićem Zrinskim. Taj je dvorac bio u posjedu obitelji Zrinski od 1556. do 1613. , a danas je u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Erdoedy.

11.12.2016.

Youtube snimka zaslona

ŽIGMANOV KOD STANKOVIĆA Odgovorio na pitanje bi li se Vučić trebao ispričati

12.02.2018.

Žigmanov smatra da je Vučić kao političar evoluirao i da se to vidi iz njegovog djelovanja proteklih godina. Više>

Foto: Hrvoje Jurić / Zlatko Duzbaba

BIO JE BICIKLOM 'NA KRAJU SVIJETA' Putopisac Hrvoje Jurić održao predavanje Hrvatima u Stuttgartu

08.02.2018.

Posljednjih osam godina Jurić putuje biciklom po Europi, piše putopise, fotografira i objavljuje knjige. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu