NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

U POTRAZI ZA KORIJENIMA 'Došla sam iz Pittsburgha upoznati jednu rođakinju, a upoznala sam ih 30! Tretirali su nas kao kraljeve'

Darlene sa suprugom Billom, u pozadini stare obiteljske fotografije (Foto: Zoran Stupar)

Nije znala ništa o svom hrvatskom porijeklu.

Br. pregleda: 7213

Darlene sa suprugom Billom, u pozadini stare obiteljske fotografije (Foto: Zoran Stupar)

Autor: Zoran Stupar

Darlene Reed iz Pittsburgha, Pennsylvania, protekle je dane provela u Hrvatskoj u potrazi za svojim korijenima. Ova životna avantura odvela je nju, njenog supruga Billa, sestru Donnu i prijateljicu Mary, u malo selo kraj Zagreba...

Nije znala ništa o hrvatskom porijeklu


Za Darlene, djevojačkog prezimena Kovačić, je sve započelo razgovorom s kolegom u tvrtki. Rekla mu je kako je ona, kao i on, porijeklom iz Hrvatske. Kada ju je pitao odakle je njena obitelj, nije znala. Pomalo posramljena, počela je istraživati svoje porijeklo, podatke iz imigrantskog centra Ellis Island, slati upite... Doznala je i kako se svake godine iz SAD organizira putovanje u Hrvatsku tijekom kojeg Amerikanci hrvatskih korijena imaju prilike vidjeti zemlju svojih predaka, a neki od njih i susresti svoje rođake. Putovanje organizira američki Hrvat Robert Jerin, o čemu smo već pisali.

- Rekla sam suprugu da je odlazak u Hrvatsku na listi stvari koje moram napraviti prije nego umrem. Sve se poklopilo i evo nas – priča nam Darlene.

Darlene je imala samo ime i prezime rođaka s kojim se njena majka dopisivala te neke stare fotografije, koje je ponijela na put. Stupila je u kontakt s genealoginjom u Hrvatskoj.

- Dala sam joj podatke i ona je kontaktirala sve ljude u tom selu istog prezimena. Žena se javila prije par tjedana i rekla da su njena baka i moja baka bile sestre. Bili smo oduševljeni što smo našli blisku rodbinu, a i oni su bili uzbuđeni što dolazimo – kaže Darlene.

Upoznali tridesetak rođaka


Stigli su tako u Mičevec, selo kraj Zagreba.

- Kako puno rođaka živi u istom selu, bili smo u tri različite kuće. Hrana je dolazila, vino je dolazilo, ljudi su dolazili... Na kraju smo bili na tradicionalnoj proslavi u vatrogasnom domu i upoznali sigurno tridesetak rođaka i s bakine i s djedove strane. Još uvijek ih nismo sve smjestili. Za kraj su nam poručili da, kad se vratimo, planiraju organizirati VELIKU proslavu, hahaha – kroz smijeh govori naša sugovornica.

Darlene je oduševljena ovim iskustvom.

- Nevjerojatno je lijepo pronaći samo jednog rođaka, a kamoli cijelu zajednicu rođaka. Tretirali su nas kao kraljeve, bili su jako uzbuđeni što smo došli. To je za mene definitivno vrhunac ovog putovanja – zaključuje. 

06.12.2016.

Foto: George Corluka

FOTO Otvoren novi Hrvatski centar u njujorškom Manhattanu

26.03.2018.

Riječ je o centru u sklopu Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Više>

Foto: Croatian American Cultural Center

AMERIČKI HRVATI UGOSTILI 'VATRENE' 'Ovakva večer za naše je iseljeništvo i za našu djecu nešto nezaboravno'

22.03.2018.

‘Vatreni’ su se s društvom hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama družili u Fort Lauderdaleu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije