NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.10.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ODLAZIM U NJEMAČKU 'U Hrvatskoj je pritisak neizdrživ, u Bavarskoj nam nude krasne uvjete za rad'

HRT screenshot

U četiri godine ostajemo bez 800 liječnika?!

Br. pregleda: 19495

HRT screenshot

Autor: CroExpress/HRT

Doktorica Sanja Klajić Grotić jedna je od liječnica koja je odlučila napustiti Hrvatsku. Nakon 25 godina rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u 52. godini, donijela je najtežu odluku u životu. Razlog te odluke je to što više nije u mogućnosti obavljati svoj posao onako kako bi željela.

'Nakon 80 pacijenata dnevno više nisam osoba koja je raspoložena i nasmijana, nisam liječnica kakva bih trebala biti', istaknula je Sanja Klajić Grotić za
HRT-ovu Temu dana. Ona uskoro odlazi u Bavarsku.

'U Bavarskoj nam nude krasne uvjete za rad. Liječnik obiteljske medicine u Bavarskoj radi 25 do 30 pacijenata maksimalno dnevno, uz administratora i sestru. U Hrvatskoj, ne samo ja već puno mojih kolega, obavljamo od 80 do 100, prosječno. To je neizdrživ pritisak', kaže Klajić Grotić.

'Zar je moguće da je naše liječničko znanje i zvanje potrebno da bi ispunjavali administrativnu papirologiju, putne naloge, papire za povredu na radu, ortopedska pomagala... Sve to je do prije par godina obavljao HZZO i onda su to s par neobičnih odluka prebacili na liječnike obiteljske medicine. Stvorili su od nas papirologe. Ne želim biti papirolog, skretničar, želim biti liječnik, želim raditi 20, 25 pacijenata dnevno i istinski se posvetiti svojim pacijentima. Nažalost, hrvatski sustav zdravstva nam s ovakvim oblikom organizacije to ne omogućava', govori ova liječnica.

U četiri godine ostajemo bez 800 liječnika?!

Spriječiti odlazak liječnika, omogućiti koncesiju svima koji zadovoljavaju uvjete, raspisati specijalizacije iz obiteljske medicine, osigurati minimalne tehničke uvjete za dežurstva vikendom, uključiti lokalnu samoupravu u financiranje primarne zdravstvene zaštite i uvesti strukturirani način plaćanja - zahtjevi su udruga liječnika.

S obzirom na najavljene odlaske u inozemstvo i velikog broja liječnika pred mirovinom, Hrvatska bi u sljedeće 4 godine mogla ostati bez 800 liječnika obiteljske medicine. Šest udruga koje okupljaju liječnike obiteljske medicine postiglo je konsenzus i zatražilo od ministra zdravstva Milana Kujundžića zaustavljanje urušavanja obiteljske medicine i otvaranje dijaloga o ključnim pitanjima struke.

Predstavnici udruga ukazuju na dugogodišnju kadrovsku devastaciju obiteljske medicine, u kojoj danas radi 2300 liječnika prosječne dobi od 55 godina. Zbog toga traže sustavno raspisivanje specijalizacija iz obiteljske medicine radi odražavanja kontinuiteta ordinacija i mogućnost zapošljavanja mladih doktora, koji bi do odlaska koncesionara u mirovinu s njima paralelno radili i educirali se, a zatim preuzeli ordinaciju.

06.12.2016.

Foto: Dnevnik.hr

(VIDEO) 11-GODIŠNJI GABRIJEL ODUŠEVIO NASTUPOM NA 'SUPERTALENTU', ALI... Otac i majka već su u Njemačkoj, on će ubrzo za njima

23.10.2017.

Gabrijel će najvjerojatnije otići s roditeljima i upisati školu u Njemačkoj. Više>

Foto: Hina

TODORIĆ NAKON RASPISIVANJA TJERALICE 'Vratit ću se u Hrvatsku čim prikupim dokaze'

22.10.2017.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je u subotu tjeralicu za Todorićem. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia B - Merklingen

FOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan