NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POSTIGNUT DOGOVOR? Evo koliko bi vozači vozila neregistriranih u Njemačkoj mogli plaćati vinjete

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Europska komisija je u nekoliko navrata zaustavljala uvođenje cestarina.

Br. pregleda: 18595

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka i Europska komisija postigle su dogovor oko spornog uvođenja cestarina za osobna vozila na njemačkim autocestama, javljaju njemački mediji u četvrtak.

‘Mi smo na najboljem putu da danas objavimo detalje dogovora’, rekla je u četvrtak glasnogovornica europskog povjerenstva za promet. Kasno poslijepodne EU povjerenica za promet Violeta Bulc i njemački ministar prometa Alexander Dobrindt trebali bi iznijeti detalje dogovora.

Spiegel Online javlja kako je prema postignutom dogovoru uvedeno pet, umjesto dosad predviđene tri kategorije vinjeta za vozače automobila koji nisu registrirani u Njemačkoj. Desetodnevna vinjeta bi stajala od 2,50 do 20 eura, ovisno o zapremnini motora. Dvomjesečna vinjeta bi stajala između 7 i 40 eura.

Sporna je dosad bila i stavka zakona o cestarinama koja je vozačima u Njemačkoj omogućavala kompenzaciju cestarina kroz smanjenje poreza na osobna vozila, koja ostaje u zasad još nepoznatom obliku.

Europska komisija je u nekoliko navrata zaustavljala uvođenje cestarina, s primjedbom da se upravo zbog planiranog smanjenja poreza na osobna vozila za iznos cestarine diskriminiraju vozači i građani ostalih članica Europske unije koji nemaju mogućnost te vrste subvencije.

Cestarina za osobna vozila politički je projekt bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koje je, uoči izbora 2013., građanima Bavarske obećala da će uvesti cestarine za strance kako ne bi samo Bavarci bili prisiljeni u svim državama koje okružuju Bavarsku plaćati cestarinu.

Novo pravilo donosi pogodnosti za vozače ekološki prihvatljivih automobila koji će, pri subvenciji troškova cestarine, moći dodatno profitirati te na kraju profitirati od naplate cestarine.

Predsjednik prometnog odbora Bundestaga Martin Burkert napomenuo je, međutim, kako Dobrint parlamentu još mora dokazati kako cestarine neće, kako je obećano, dodatno opteretiti njemačke vozače.

Austrija, koja je najveći protivnik uvođenja cestarina koje u konačnici njemačke vozače, za razliku od stranih, ne bi stajale ništa, zadržala je pravo podizanja tužbe.

Iako je uvođenje naplate cestarina bilo predviđeno za početak ove godine, očekuje se kako neće stupiti na snagu prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj u rujnu 2017.

01.12.2016.

Facebook screenshot

PREMIJER PLENKOVIĆ NE ODUSTAJE U govoru pred cijelim svijetom opet 'izazvao' Rusiju

22.09.2017.

Jedna od najuspješnijih mirovnih misija UN-a bio je UNTAES u istočnoj Slavoniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu