NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

Svijet

DAČIĆ OTIŠAO IZ VARŠAVE Nakon što je Kosovar rekao da su 'Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije'

Foto: Hina/Tanjug

Skup napustio jer visoka predstavnica EU Federica Mogerini i domaćin nisu reagirali na Hoxajeve komentare?

Br. pregleda: 8730

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je napustio skup ministara Višegradske skupine (V4) u Varšavi nezazdovoljan što povjerenica za vanjsku politiku i sugurnost EU-a Federica Mogherini i domaćini skupa nisu reagirali na izjave ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid.

'Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagirao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dopuštam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima, dijele lekcije Srbiji’, objasnio je Dačić razloge zbog kojih je napustio skup u Varšavi.

Dačić je naglasio kako je u Varšavi imao ‘tešku rasparavu sa Hoxajem’ koji je reagirao na njegovu primjedbu da se Kosovo ne može predstavljati kao sve ostale države, prenosi Radio-televizija Srbije.

Naglasivši da Srbija o tome nije nije promjenila stajališta, Dačić je ocijenio kako je kosovski ministar ‘reagirao nervozno’, vrijeđajući i Srbiju i srpski narod i njega osobno. ‘Rekao je da je Srbija kriva za sve, da je izazvala sve ratove, da je napala i Hrvatsku i BiH i Kosovo, da smo krivi za genocid i etničko čišćenje te da će Srbija morati priznati Kosovo, a da ja ne trebam sjediti tu na skupu jer sam bio 'drugi u Miloševićevom režimu’, rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije naglašava kako je skup napustio jer visoka predstavnica EU Federica Mogerini i domaćin nisu reagirali na Hoxajeve komentare. ‘Svima sam zahvalio i rekao: 'Ako možete bez Srbije, samo radite' i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine’, poručio je Dačić.

On je priče da Kosovo ide u EU ocijenio kao ‘fatamorganu za prištinsku javnost’, naglasivši da ‘europski put Srbije nije isti kao i europski put Kosova’. Po Daćićevoj ocjeni, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisalo Kosovo je ‘SSP za teritorij, a ne za državu’. ‘Taj SSP ne ratificiraju države članice, već samo Europski parlament’, rekao je Dačić, komentirajući svoje sudjelovanje na ministarskom skupu V4 u Varšavi.

Dačić je govoreći na skupu ranije poručio da će Srbija razmisliti o recipročnom uvođenju protumjera ako EU uvede sustav za evidenciju i naplatu ulaska na teritorij zemalja Europske unije, kao jednu od mjera kontrole migrantske krize.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je danas da će Dačić u četvrtak 1. prosinca održati konferenciju za novinare, ali teme o kojima će govoriti nisu navedene.

01.12.2016.

Youtube screenshot

(VIDEO) VELIKI POTRES U MEKSIKU Poginulo najmanje 248 ljudi, uznemirujuće snimke uništenja

20.09.2017.

Među urušenim zgradama u prijestolnici su stambeni blokovi, škola, tvornica i jedan supermarket. Više>

Foto: Hina

POVIJESNI DOGAĐAJ ZA BOKU KOTORSKU Stigle relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića

16.09.2017.

Nakon liturgije tijelo je ostalo izloženo štovanju vjernika do ponoći. Više>

U Švicarskoj je odjeća koja pokriva lice trenutno zabranjena samo u kantonu Ticino (foto: Pixabay.com)

PRIKUPLJENO 100.000 POTPISA Za zabranu burke u Švicarskoj; uskoro referendum?

14.09.2017.

Potpisi se sada mogu predati na uvid Švicarskoj saveznoj vladi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu