NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

LIJEPA PORUKA MILASA ISELJENICIMA 'Ne trebamo vas zato da nam donosite novce nego zato jer smo jedan narod'

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Susret s predstavnicima hrvatske zajednice.

Br. pregleda: 2565

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Foto: CroExpress

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ove je subote posjetio hrvatsku zajednicu u Berlinu.

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske upriličen je susret s predstavnicima hrvatskih društava i udruženja. Tom prigodom, državni tajnik Milas je naglasio kako Ured ima zadaću unaprijediti odnos i suradnju domovinske i iseljene Hrvatske.

‘Produbiti i učvrstiti te veze ili ih stvoriti ukoliko ih, nažalost, nema i to kroz osmišljavanje različitih projekata i programa koji nas mogu doista uvezati, a cilj mora biti očuvanje našeg hrvatskog identiteta i onih vrijednosti koje nas karakteriziraju pripadnicima hrvatskog naroda’ rekao je državni tajnik Milas.

Predstavnici hrvatskih udruga su predstavili društva koje vode te probleme s kojima se suočavaju u svom radu. Tijekom susreta se razgovaralo i o učenju hrvatskog jezika, hrvatskoj školi, djelovanju HKM u Berlinu kao važnog segmenta očuvanja hrvatskog jezika.Susretu su nazočili predstavnici Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice - Mira Kiš i Ivan Vidović, Hrvatske demokratske zajednice - ogranak Stjepan Radić - Krešo Urban, Pero Marić, Goran Igel, Mile Tomičić i Ivan Laković, Zavičajnog kluba Tijarica – Ivan Sučić, HKD V.F. Mažuranić– Stjepan Lozančić, predsjednica Župskog vijeća HKM Berlin, Anica Krstanović te koordinatorica Hrvatske nastave Berlin, učiteljica Gordana Kešina i predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Martina Ćosić.

U večernjim satima državni tajnik Milas sa suradnicama je posjetio prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice gdje je HDZ-ov ogranak Stjepan Radić u suradnji sa Hrvatskom zajednicom, priredio Božićni domjenak. Ovoj proslavi je nazočio i veleposlanik RH, Ranko Vilović kao i vojni izaslanik, bojnik Tomislav Galić te brojni članovi raznih udruženja kao i roditelji djece koja plešu u folkloru Zajednice.

Tom prigodom, državni tajnik je nazočnim prenio srdačne pozdrave Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske

‘Bez iseljeništva, bez Hrvata u BiH, bez naših manjina u svih 12 europskih zemalja, Hrvatska nikad nije niti će biti cjelovita. Ne trebamo vas zato da nam donosite novce, niti da pomažete uvijek kada je najteže. Trebamo vas zato što smo jedan narod. Zato što su tamo vaše kuće, vaši rođaci, vaše obitelji. Hrvatska jednostavno treba vas. Vratite se tamo odakle ste došli. Ja znam da to uvijek nije moguće. Ali Hrvatska se može voljeti i odavde i od bilo kuda na tisuću načina’ – poručio je državni tajnik Milas.

Tijekom boravka u Berlinu državni tajnik Milas posjetio je Hrvatsku katoličku misiju te razgovarao sa župnikom fra Franom Čugurom i svećenicima Radoslavom Tolić i Edvardom Sokol nakon čega se susreo i s papinskim nuncijem u SR Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem.

28.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji