NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

BRKIĆ U NJEMAČKOJ 'Iseljenici su važni zbog demografske revitalizacije društva, nepresušan su izvor domoljublja i hrvatskog identiteta'

Foto: Milijan Brkić Facebook

Milijan Brkić nakon posjeta Njemačkoj.

Br. pregleda: 4235

Foto: Milijan Brkić Facebook

Autor: CroExpress

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ) dva je dana boravio u Njemačkoj, gdje se susreo s njemačkim kolegama te hrvatskim iseljenicima.

Kako piše na svom Facebooku, djelovanje hrvatskih udruga i zajednica u Njemačkoj je 'neizmjerno važno u očuvanju hrvatskog identiteta'.

'Njihova iskrena bezuvjetna ljubav te srčana snaga rada i djelovanja na očuvanju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, svakodnevno neizmjerno doprinose jačanju hrvatske slike i ugleda u Njemačkoj. Upravo sam stoga s velikom zahvalom i iskrenim ljudskim respektom prema svemu što rade, saslušao i upoznao se s njihovim životnim okolnostima i uvjetima u kojima žive izvan svoje Domovine. Razgovarali smo što hrvatska država može učiniti kako bi se olakšao njihov povratak u Hrvatsku i omogućilo olakšano ulaganje u hrvatsko gospodarstvo', kaže Brkić.

'Živjeti izvan svoje Domovine nije lako, zato je naša obveza uvijek biti tu - uz i za njih. Bilo da smo im stalna i sigurna podrška u zemlji u kojoj danas žive - Njemačkoj, bilo da im osiguramo sigurne i kvalitetne uvjete za povratak u svoju Domovinu. Dužni smo o našim iseljenicima voditi kontinuiranu brigu, svakodnevno se zapitati što im je potrebno i provoditi pozitivne politike koje rješavaju njihova ključna pitanja. Jer jedino s hitnom provedbom pozitivnih politika i procesa za iseljeništvo mogu se stvoriti uvjeti za ostanak hrvatskih građana i zaustaviti negativan trend novog pogubnog egzodusa mladih iz Hrvatske i naše druge domovine Bosne i Hercegovine', navodi Brkić.

Mišljenja je da je krajnje vrijeme da hrvatska politika, bez obzira na političke opcije koje su na vlasti, zaustavi te negativne trendove.

'Imamo ustavnu, zakonsku i emotivnu obvezu prema našim iseljenicima koji su Hrvatskoj neizmjerno pomagali za vrijeme Domovinskog rata i borbe za našu neovisnost. Naše Hrvatice i Hrvati u iseljeništvu su iznimno važni i zbog demografske revitalizacije našeg društva jer su nepresušan izvor domoljublja, tradicije, kulture i hrvatskog identiteta. Posebno je značajna uloga i zahvalnost prema našoj katoličkoj crkvi i Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj na očuvanju hrvatskog identiteta i okupljanja našeg naroda', zaključuje.  

Brkić se tijekom posjeta Njemačkoj susreo s s ministrom unutarnjih poslova savezne države Hessen Peterom Beuthom, glavnim tajnikom CDU-a Hessena Manfredom Pentzom te gradonačelnikom grada Frankfurta Uweom Beckerom. Prisustvovao je i Hrvatskoj noći u Frankfurtu.

21.11.2016.

Snimka zaslona

'VATRENI' STUTTGART Policija očekuje oko 1500 hrvatskih navijača

21.06.2018.

Hrvatski navijači iz Stuttgarta zasigurno se neće složiti s brojkom od 1500 navijača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0