NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OD KRKA DO GORSKOG KOTARA Sada i vi možete krenuti putevima Frankopana

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i tri sakralna kompleksa.

Br. pregleda: 7791

Autor: Hina/CroExpress

Posjetiteljski centar kulturne rute ‘Putovima Frankopana’, inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan i smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, otvoren je u petak u Kraljevici.

Projekt ‘Putovima Frankopana’ pokrenula je i vodi Primorsko-goranska županija radi obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana, ističe u priopćenju tvrtka Muze koja je sudjelovala je u stvaranju tog projekta.

U uređenje Posjetiteljskog centra uloženo je 2,6 milijuna kuna, od čega je 85 posto ili 2,2 milijuna kuna iz Europske unije, a 15 posto ili 400.000 kuna iz Primorsko-goranske županije.

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara - Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu.

Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobniku, Kaštelu Trsatu, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Novoj Kraljevici, Kaštelu Driveniku, Kaštelu Grižanima, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. Na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

Središnji izložak posjetiteljskog centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje, kako se ističe u priopćenju, susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima.

Taj centar rezultat je rada autorskoga tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorica koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze d.o.o.; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma i drugih.

Uređenje je uključivalo rušenje pregradnih zidova, demontažu starih instalacija i podnih slojeva, ugradnju podnoga grijanja i rustikalnoga drvenog hrastovog poda, ugradnju drvenih vrata i prozora te nove elektroinstalacije i rasvjetu. Izrađen je projekt unutrašnjeg uređenja posjetiteljskog centra i kupljena oprema (namještaj, multimedijalna rješenja, informatička oprema), osmišljen je vizualni identitet kulturne rute ‘Putovima Frankopana’, izrađena internetska stranica, mobilna aplikacija, tekstualni i promotivni materijal za rutu, plan interpretacije i prezentacije, videosadržaji i fotomaterijal za interpretaciju rute te glazbena instalacija.

Uređene su i tri uglovne kule dvorca Nova Kraljevica, a radovi su uključivali statičku sanaciju, rušenje armiranobetonskog svoda zapadne kule te izradu novoga svoda od opeke prema konzervatorskim uputama.

Posjetiteljski centar Kraljevica u zimskom radnom vremenu bit će otvoren od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Osim u samome centru, o svim sadržajima kulturne rute ‘Putovima Frankopana’ te o životu te velikaške obitelji posjetitelji se mogu informirati i na internetskoj stranici rute (www.frankopani.eu), na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a izrađena je i posebna mobilna aplikacija koja korisnike upućuje na sve točke rute te daje potrebne informacije o njezinu sadržaju.

19.11.2016.

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

POVRATAK U REPUBLIKU SRPSKU Zathjev podnijelo oko 5000 Hrvata

24.02.2018.

Održan okrugli stol u Banja Luci. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina