NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Kolumne

BOLJE SUTRA Ako se ne probudimo, činimo najistinskiji prezir prema žrtvama kojih se danas sjećamo

Foto: Hina

Vjerujem da smo mi narod koji ima svoju budućnost.

Br. pregleda: 3051

Foto: Hina

Autor: fra Zvonko Tolić

Danas će mnogi s različitim i naglašenim emocijama biti u Vukovaru, u Škabrnji. Danas je još veći broj onih u kojima je Vukovar i Škabrnja.

Danas će biti i onih koji će se nasmijati i narugati žrtvi, onih kojima život nije svet. Jedni će biti u koloni jer žele, a drugi jer moraju. Jedni će trpjeti 364 dana, a drugi će trpjeti jedan dan. Jedni će se iskreno pomoliti, a drugi će dobiti ideje za nove podjele.

Onaj narod koji ne poštuje svoju žrtvu, ne može ni tuđu. Onaj narod koji ne oda pijetet i poštovanje onima na čijoj žrtvi imaju blagodati života, taj narod nije dostojan ni svoje budućnosti. 

A vjerujem da smo mi narod koji ima svoju budućnost.

Ona je u nama negdje zaspala, kao nestala pred naletom podjele, apatije, socijalne nepravde. Naš je san probudio aveti, ali naši snovi koje sanjamo i za koje živimo nitko nam ne može istrgnuti iz srca, života, onoga što nam dolazi. Vrijeme je da probudimo nadu u naše narodno sutra.

Zar je našim žrtvama bilo lakše nositi i njihove i naše križeve? Ako se ne probudimo, činimo najistinskiji prezir prema žrtvama kojih se danas simbolički i stvarno sjećamo. Oni nisu dostojni prezira. Ako jesu, prezrena je i naša budućnost.

Narod koji moli, taj cijeni, taj oprašta, taj gradi, taj ne želi zlo. Nikome. Ni neprijatelju. Mržnja nije hrana sreća i boljega. Ona je blato u kojem će se mnogi ugušiti i to im je najveća kazna.

Pomolimo se danas za sve žrtve rata. I oprostimo kao što je Krist nama oprostio. Oprost nije slabost: to je snaga. Oprost nije ludost: to je pamet. Oprost nije sadašnjost: to je vječnost.

18.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart