NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

DEUTSCHE WELLE 'Budućim njemačkim umirovljenicima se loše piše'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Strah od siromaštva u starosti.

Br. pregleda: 14665

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/DW

Prosječne njemačke mirovine ni blizu ne rastu kao prosječna primanja. Sve je manje mladih koji rade i uplaćuju doprinose, a sve je više starih koji primaju mirovine. Sve je veći raskorak između onih koji puno zarađuju i onih koji zarađuju malo, a vjerojatno će i rasti, javlja
Deutsche Welle, uz najavu da se 'budućim umirovljenicima loše piše'.

Prema aktualnim statistikama Njemačkog mirovinskog osiguranja ‘standardna’ mjesečna mirovina u Njemačkoj iznosi oko 1.200 eura. Ali stručnjaci upozoravaju da se radi o prosječnoj mirovini ‘virtualnog’ umirovljenika (‘Eckrentner’) koji ima 45 godina radnoga staža, koji je ostvario pravo na starosnu mirovinu i koji je zarađivao prosječnu njemačku plaću (trenutno oko 2.700 eura). Pitanje je koliko ima onih koji su zarađivali i zarađuju manje od prosjeka? I koliko ima onih koji nisu radili 45 godina?

U stvarnosti, piše DW, umirovljenici u Njemačkoj u najvećem broju slučajeva dobivaju mirovinu od oko 800 eura. Na brojnim portalima raznorazne udruge upozoravaju stoga njemačke građane da se ne daju zavarati brojkama koje na prvi pogled ne izgledaju loše. Formula izračuna mirovina je, naime, vrlo složena i informacija o visina mirovine na koju može računati pojedinac u Njemačkoj pouzdana je samo onda ako je nastala prema izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja. A, naravno, i onda se radi o prognozama, a ne o konačnoj informaciji. Jer nitko vam ne može garantirati da u budućnosti nećete ostati bez posla ili da ćete zarađivati kao što ste zarađivali do trenutka u kojemu je nastala prognoza.

Strah od siromaštva u starosti je tema o kojoj se u posljednje vrijeme jako puno govori. Razlog tome su prognoze za budućnost i statistike koje govore da u posljednjih deset godina broj siromašnih među starijom populacijom raste puno brže nego u drugim populacijskim grupama. 

14.11.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.