NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

DEUTSCHE WELLE 'Budućim njemačkim umirovljenicima se loše piše'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Strah od siromaštva u starosti.

Br. pregleda: 14353

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/DW

Prosječne njemačke mirovine ni blizu ne rastu kao prosječna primanja. Sve je manje mladih koji rade i uplaćuju doprinose, a sve je više starih koji primaju mirovine. Sve je veći raskorak između onih koji puno zarađuju i onih koji zarađuju malo, a vjerojatno će i rasti, javlja
Deutsche Welle, uz najavu da se 'budućim umirovljenicima loše piše'.

Prema aktualnim statistikama Njemačkog mirovinskog osiguranja ‘standardna’ mjesečna mirovina u Njemačkoj iznosi oko 1.200 eura. Ali stručnjaci upozoravaju da se radi o prosječnoj mirovini ‘virtualnog’ umirovljenika (‘Eckrentner’) koji ima 45 godina radnoga staža, koji je ostvario pravo na starosnu mirovinu i koji je zarađivao prosječnu njemačku plaću (trenutno oko 2.700 eura). Pitanje je koliko ima onih koji su zarađivali i zarađuju manje od prosjeka? I koliko ima onih koji nisu radili 45 godina?

U stvarnosti, piše DW, umirovljenici u Njemačkoj u najvećem broju slučajeva dobivaju mirovinu od oko 800 eura. Na brojnim portalima raznorazne udruge upozoravaju stoga njemačke građane da se ne daju zavarati brojkama koje na prvi pogled ne izgledaju loše. Formula izračuna mirovina je, naime, vrlo složena i informacija o visina mirovine na koju može računati pojedinac u Njemačkoj pouzdana je samo onda ako je nastala prema izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja. A, naravno, i onda se radi o prognozama, a ne o konačnoj informaciji. Jer nitko vam ne može garantirati da u budućnosti nećete ostati bez posla ili da ćete zarađivati kao što ste zarađivali do trenutka u kojemu je nastala prognoza.

Strah od siromaštva u starosti je tema o kojoj se u posljednje vrijeme jako puno govori. Razlog tome su prognoze za budućnost i statistike koje govore da u posljednjih deset godina broj siromašnih među starijom populacijom raste puno brže nego u drugim populacijskim grupama. 

14.11.2016.

1

VELIKA FOTOGALERIJA 'Adrija Ditzingen' proslavila 25 godina djelovanja

27.03.2017.

Uvodni govor u Stadthalle održao je gradonačelnik Ditzingena. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

MISLILA SAM DA ME ZAFRKAVAJU Nazvala me žena iz irske Porezne i ljubazno zamolila papir koji fali da mom klijentu odmah uplati novac

27.03.2017.

Telefonski razgovori s poreznom se snimaju i smatraju pravovaljanima, ne treba vam pisano mišljenje. Više>

Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi (foto: Zvonko Milas)

MILAS U REPUBLICI SRPSKOJ Posjetio Hrvate povratnike, oduševio ga njihov poduzetnički duh

24.03.2017.

Najavio i buduće podupiranje projekata samozapošljavanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja