NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.03.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

DEUTSCHE WELLE 'Budućim njemačkim umirovljenicima se loše piše'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Strah od siromaštva u starosti.

Br. pregleda: 15222

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/DW

Prosječne njemačke mirovine ni blizu ne rastu kao prosječna primanja. Sve je manje mladih koji rade i uplaćuju doprinose, a sve je više starih koji primaju mirovine. Sve je veći raskorak između onih koji puno zarađuju i onih koji zarađuju malo, a vjerojatno će i rasti, javlja
Deutsche Welle, uz najavu da se 'budućim umirovljenicima loše piše'.

Prema aktualnim statistikama Njemačkog mirovinskog osiguranja ‘standardna’ mjesečna mirovina u Njemačkoj iznosi oko 1.200 eura. Ali stručnjaci upozoravaju da se radi o prosječnoj mirovini ‘virtualnog’ umirovljenika (‘Eckrentner’) koji ima 45 godina radnoga staža, koji je ostvario pravo na starosnu mirovinu i koji je zarađivao prosječnu njemačku plaću (trenutno oko 2.700 eura). Pitanje je koliko ima onih koji su zarađivali i zarađuju manje od prosjeka? I koliko ima onih koji nisu radili 45 godina?

U stvarnosti, piše DW, umirovljenici u Njemačkoj u najvećem broju slučajeva dobivaju mirovinu od oko 800 eura. Na brojnim portalima raznorazne udruge upozoravaju stoga njemačke građane da se ne daju zavarati brojkama koje na prvi pogled ne izgledaju loše. Formula izračuna mirovina je, naime, vrlo složena i informacija o visina mirovine na koju može računati pojedinac u Njemačkoj pouzdana je samo onda ako je nastala prema izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja. A, naravno, i onda se radi o prognozama, a ne o konačnoj informaciji. Jer nitko vam ne može garantirati da u budućnosti nećete ostati bez posla ili da ćete zarađivati kao što ste zarađivali do trenutka u kojemu je nastala prognoza.

Strah od siromaštva u starosti je tema o kojoj se u posljednje vrijeme jako puno govori. Razlog tome su prognoze za budućnost i statistike koje govore da u posljednjih deset godina broj siromašnih među starijom populacijom raste puno brže nego u drugim populacijskim grupama. 

14.11.2016.

Foto: ORF

HRVATICA JE NAJSTARIJA AUSTRIJANKA Gospođa Ana proslavila je 111. rođendan

19.03.2018.

Od hrvatskog jezika zna još samo neke pjesmice jer se hrvatski u Cimofu nije više njegovao. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku