NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.03.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

19. SMOTRA CRKVENIH ZBOROVA U Neussu nastupilo 12 zborova hrvatskih misija i zajednica

Foto: KTA

Svaki zbor je izveo po dvije skladbe.

Br. pregleda: 2105

Foto: KTA

Foto: KTA

Foto: KTA

Foto: KTA

Foto: KTA

Foto: KTA

Autor: IKA/CroExpress

Tradicionalna 19. smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj održana je u subotu 12. studenoga u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Neussu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije Düsseldorf. Na smotri je nastupilo dvanaest zborova odraslih.

Prije smotre slavljeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio i propovijedao provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joško Kodžoman u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem HKM Düsseldorf fra Petrom Čirkom i voditeljem HKZ Ludwigsburg i HKZ Korntal fra Antom Malešom. Misnom slavlju pribivalo je i više svećenika i pastoralnih suradnica redovnica i pastoralnih suradnica i suradnika laikinja i laika, uglavnom pristiglih sa svojim zborovima na smotru.

Riječi dobrodošlice je uputio o. Čirko. Potom je provincijal Kodžoman u uvodnoj riječi kazao kako članovi zborova daju svoj doprinos u animiraju vjernika hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Izrazio im je zahvalnost uime domovinske Crkve na žrtvi koju čine kako bi liturgijska slavlja bila obogaćenija. U propovijedi je provincijal potaknuo okupljene na svjesnost uloge koju imaju u svojim zajednicama.

'Bit vaše uloge u zajednicama je jačanje crkvenog zajedništva. Možda se i nedovoljno vrednije vaš rad. Pjevanje ostvaruje svoj cilj kad dolazi iz čovjekova srca. Potičem voditelje zborova da njeguju dijalog sa zajednicom u kojoj žive i djeluju i da budu otvoreni. Kao narod imamo lijepe i bogate liturgijske napjeve. Treba ih živjeti i neprestano im se iz nedjelje u nedjelju vraćati. Pritom je važno postići da cijela crkva sudjeluje u pjevanju', kazao je provincijal Kodžoman, zahvalivši svima na odvojenom vremenu za pjevanje u zboru čime pokazuju svoju vjeru i ljubav prema Bogu i svom narodu. 

Pjevanje na misi predvodila je skupina djevojaka i muška klapa Bandira iz HKM Düsseldorf, predvođena pastoralnim suradnikom u HKM Düsseldrof Franom Milićem.

Svaki zbor je izveo po dvije skladbe. Najprije je nastupio zbor HKM Düsseldorf, a potom su iz košarice redoslijed nastupa zborova izvlačili mons. Hofmann i provincijal o. Kodžoman. Tako su nastupili zborovi ovim redom: zbor HKM Mainz, zbor HKM Mittelbaden/Karlsruhe, zbor HKM Mannheim/Mosbach, zbor HKZ Sindelfingen, zbor HKZ Balingen/Ebingen, zbor HKZ Ludwigsburg, zbor HKZ Mülheim-Oberhausen, zbor HKM Wiesbaden, zbor HKM Wuppertal, zbor HKM Frankfurt am Main i zbor HKM Kassel.

Na kraju smotre predstavnicima zborova spomenice su predali provincijal Kodžoman, delegat Komadina i o. Čirko. Program su vodile Manuela Lukić i Mia Šipić. Nakon smotre za sve je u obližnjoj dvorani župe Navještenja Blažene Djevice Marije organiziran objed, a potom je ugodno raspoloženje nastavljeno uz pjesmu i glazbu. 

14.11.2016.

Foto: ORF

HRVATICA JE NAJSTARIJA AUSTRIJANKA Gospođa Ana proslavila je 111. rođendan

19.03.2018.

Od hrvatskog jezika zna još samo neke pjesmice jer se hrvatski u Cimofu nije više njegovao. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku