NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BRANITELJI SU 1995. PREDALI DRŽAVU U RUKE POLITIČARA 'Oni su ih nakon Tuđmanove smrti prodavali za judine škude'

Foto: Hina/Denis Cerić

Svečana akademija u Splitu.

Br. pregleda: 5559

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Sudionici svečane akademije u subotu u Splitu, kojom je obilježena 25. godišnjica utemeljenja 141. brigade Hrvatske vojske (HV), oštro su kritizirali širenje neistine o Domovinskom ratu te su pozvali predstavnike vlasti da stanu u zaštitu hrvatskih branitelja od sudskih progona u BiH i Srbiji.

Miro Bulj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, ustvrdio je da su se hrvatske vlasti nakon Domovinskog rata ponašale izdajnički prema braniteljima.

‘u isto vrijeme kad su prodavali i izdavali strateške nacionalne interese’, rekao je Bulj.

Treba stati u obranu hrvatskih branitelja koje ‘sada proganjaju ovi u Sarajevu’, naveo je te dodao da su hrvatski branitelji zaustavili najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata u Bihaćkoj enklavi. Osim toga, istaknuo je, za vrijeme Domovinskog rata, dok su hrvatski branitelji ginuli, Hrvatska je prihvatila 500.000 Bošnjaka.

Upitavši kome je u interesu da ‘hrvatski čovjek’ u zaleđu i uz granicu s Hrvatskom od Hercegovine do Posavine iseli te zatvara Hrvate, Bulj je i odgovorio da je to u interesu onih ‘kojima nikako nije drago što imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku’.

Također je rekao da treba vidjeti tko je to angažiran u hrvatskim državnim tijelima, tajnim službama i diplomaciji te dometnuo da se, primjerice, traženjem topničkih dnevnika ‘izmišljala laž o hrvatskim braniteljima’.

‘Moramo donijeti pravične zakone, a ne da hrvatski branitelji budu lovina na slobodnim lovištima srbočetnika', kazao je Bulj.

Uz ostalo, rekao je i da Hrvatska ne smije dozvoliti da Srbija, u vezi poglavlja 23. i 24. u pristupnim pregovorima s EU, ima jurisdikciju za sudske postupke za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pozvao je na zajedništvo odnosno da i političari i institucije zaustave ‘puzajuću kriminalizaciju Domovinskog rata’.

‘Imali smo Srbiju koja je proglasila nadležnost (jurisdikciju za sudske postupke), a sada se na sličan način ponašaju iz BiH', kazao je Baldasar.

Izaslanik ministra branitelja Marko Skejo istaknuo je kako su hrvatski branitelji ‘poniženi, zapostavljeni i lustrirani’ te upozorio da u hrvatskim državnim tijelima gotovo da i nema branitelja.

Osvrnuo se i na isporučivanje dokumentacije iz Domovinskog rata rekavši: ‘Danas imamo kokošare koji vršljaju po našim arhivima iz Domovinskog rata, ali se ne da taknuti i dirnuti dokumentacija Udbe i KOS-a iz Drugog svjetskog rata’.

Izaslanik predsjednice Republike Ivan Mršić istaknuo je kako je nužno njegovati vrijednosti Domovinskog rata. ‘Potrebno je da u budućnosti širimo istinu o Domovinskom ratu', kazao je Mršić.

Brigadni general Ivan Zelić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, podsjetio je kako se 141. brigada HV-a borila na najtežim mjestima i ‘nijednom nije popustila.’

Dragovoljci Splita i Kaštela su zajednički u studenom 1991. utemeljili 141. brigadu HV-a koja se tijekom Domovinskog rata borila na bojišnicama diljem Hrvatske, a 60 njenih pripadnika je poginulo.

13.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji